X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Rîul Răut, eliberat de gardurile care distrugeau fluviul (FOTO, VIDEO)

27 iul. 2020,, 14:09   Societate
5762 1

În acest weekend la Orheiul Vechi, Fundația Ecologică Ecodava, alături de alți voluntari au participat la o acțiune de salvare a rîului Răut.

Asta după ce pe parcursul mai multor ani locuitorii din zonă, din dorința de a prinde pește, construiesc pe rîu garduri care nu fac altceva decît să distrugă ecosistemul rîului.

Administrația publică locală este la curent cu problema gardurilor instalate ilegal pe rîul Răut de către pescari, an de an aceste garduri sînt scoase însă oamenii continuă să le instaleze.

Potrivit lui Ștefan Mihalaș, șeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului din raionul Orhei, spune că aceste acțiuni ale perscarilor nu fac altceva decît să distrugă rîul.

”Aceste garduri dăunează mediului, din cauza lor are loc înnămolirea rîului iar din această cauză se schimbă cursul apei, peștele nu poate se înoate liber chiar în perioada de prohibiție. Pe parcursul ultimilor cinci ani am demolat de trei ori aceste garduri, acum le scoatem pentru a patra oară, însă localnicii le construiesc la loc. Nu îi opresc nici amenzile autorităților”, a declarat Mihalaș.


La rîndul său, Igor Sîrbu, președintele fundației ecologice ”Ecodava” a menționat că astfel de acțiuni sînt foarte importante, iar asta pentru că doar așa vom putea salva rîurile Moldovei care și așa sînt pe cale de dispariție.

”Aceste garduri opresc peștele în rîu, iar drept urmare el nu se înmulțește, rîul se înnămolește și seacă. Aceste garduri adună gunoaie și duc la împotmolirea rîului. Au fost demontate peste 40 de garduri, care sperăm să nu fie construite din nou. În weekendul următor planificăm să ajungem pînă la Nistru. Astfel vom mai da o șansă Răutului. Amintim că situația rîurilor din republica Moldova este catastrofală. De exemplu rîul Bîc deja este un rîu mort, unde 99 % din apă se acumulează din canalizarea orașului Calaraș, Strășeni, Chișinău, Anenii Noi”, a declarat Igor Sîrbu.

Activistul de mediu, Vladimir Parnov a chemat autoritățile la responsabilitate și a îndemnat ”Apă-Canal” și agenția ”Apele Moldovei” să nu rămînă indiferenți față de problema rîurilor din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?