Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Procesul de judecată dintre Sandu și Clima ar putea trece la o altă instanță

6 oct. 2021,, 10:52   Societate
2635 0

Curtea Supremă de de Justiție va examina miercuri, 6 octombrie, cererea de strămutare la o altă instanță de judecată, egală în grad, a cauzei civile depuse de președinta țării, Maia Sandu în procesul de judecată cu magistratul Vladislav Clima, fost președinte la Curtea de Apel Chișinău.

Procesul a fost intentat de Clima, care solicită verificarea legalității decretului prin care a fost demis din funcția de președinte la CA Chișinău.

Cererea de strămutare a cauzei va fi examinată de Colegiul Civil, Comercial și Contencios al Curții Supreme de Justiție, de către magistrații Nina Vascan, Victor Burduh și Aliona Miron, notează Noi.md cu referire la tv8.md.

Prima ședință de judecată în procesul dintre Sandu și Clima urma să aibă loc în data de 22 septembrie la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, în procesul intentat de magistratul Vladislav Clima împotriva președintei Maia Sandu nu a avut loc, întrucît s-a solicitat strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

În 28 iunie, șefa statului a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucît, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci cînd a propus numirea lui Clima în această funcție.


Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care, în toamna anului 2019, a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală.

În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, însă CSM a respins solicitarea. Membrul CSM Dorel Musteață a declarat că, în 2016, Clima a aprobat transferul a 700 mii de dolari la o companie offshor din Panama, legată cu Metalferos. Musteață a remarcat că inspecția judiciară din cadrul CSM a vrut să verifice acest dosar, însă acesta a fost preluat de către Procuratura Anticorupție. Pe 24 iulie 2020, inspecția judiciară a decis să nu îl tragă la răspundere disciplinară pe Clima. Dorel Musteață a declarat că va contesta decizia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?