X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Bullyingul: Cine și unde greșește

13 feb. 2021,, 08:53   Societate
5827 2

Bătaia groaznică de la o școală privată din sectorul Ciocana al capitalei a zguduit întreaga societate. Cu cîteva zile în urmă, pe internet au apărut imagini cu un grup de adoloescente, care lovesc și înjosesc o colegă, cea din urmă ajungînd la spital cu traume cranio-cerebrale.

Ceea ce s-a întîmplat între fete nu este o simplă ceartă, ci un caz pur de bullying spun specialiștii. Intervievată de Noi.md, psihologul Cezara Dilevschi spune că astfel de comportamente apar atunci cînd copilul vede undeva astfel de scene sau atunci cînd nu îi sînt puse limite foarte clare de către părinți.

„Toate studiile de specialitate ne spun că acești mici agresori sau copiii care sînt implicați în comportamente de bullying undeva au învățat aceste comportamente și este o corelație foarte mare între comportamentele violente din familie și comportamentul violent al unui copil în relația cu alți copii. Și mai e o exteremă, cînd copilului nu-i sînt impuse niște limite foarte clare de conduită și e un stil permisiv de educație, atunci un copil învață că totul îi este permis. Plus, să nu uităm de internet, de filmulețele cu agresiune de pe rețelele de socializare, care sînt îmbibate de violență”, a declarat psihologul.

Specialiștii mai spun că dacă toți părinții ar fi prezenți în viața copiilor, ar discuta cu ei cît mai des și i-ar învăța să traseze limite, cu siguranță, cazurile de agresiune nu ar fi atît de numeroase.

„Sarcina părintelui este să țină cont de nevoile copilului, dar și să-l ghideze și să pună limite. Bineînțeles că atunci cînd părintele nu este alături, are de suferit copilul. Dar avem comportamente de bullying cînd părinții sînt prezenți fizic, sînt acasă. Din păcate, asemenea cazuri se întîmplă și în școli simple. Deci, nu ține de statutul economic al unui părinte. Ține de ceea ce dau eu ca părinte, ce comunic eu copilului, cum îl învăț, cum trasez limite, cum discut cu el, cum îi dezvolt acea empatie față e alți oameni. Dacă eu, ca părinte, sînt empatic și nu-i fac rău copilului meu, țin cont de nevoile lui - așa învață și copilul să fie o persoană în societate, cu multă empatie față de alții”, a adăugat Cezara Dilevschi.


În concluzie, psihologii îndeamnă adulții să intervină atunci cînd este vorba despre un caz de violență, explicîndu-le părinților trăsăturile specifice ale bullyingului.

„Comportamentele de bullying se fac cu rea intenție, sînt strategic planificate, au un comportament repetitiv, adică se întîmplă mereu, și mereu se întîmplă un dezechilibru major de putere. Nu este ceva ce copiii împart între ei doi cu aceleași resurse, cu aceeași vîrstă, aceleași competențe, ci de regulă se întîmplă cînd unul agresează pe celălalt și avem un grup de susținători taciți care nu sînt implicați direct, dar care susțin ceea ce se face”, a conchis psihologul.

De precizat că, în urma bătăii de zilele trecute a fost inițiată o anchetă. Potrivit poliției, agresoarele sînt eleve ale liceului Olimp, Ginta Latină şi Berezovski și au între 13 și16 ani. Cazul este în gestiunea Inspectoratului de Poliţie Ciocana.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?