Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Procuratura vine cu detalii noi în cazul violonistei Alexandra Conunova, rămasă fără vioară

10 dec. 2021,, 11:27   Societate
3215 1

Reprezentanții PCCOCS și ai Serviciului Vamal au venit cu detalii din cadrul anchetei în cazul viorii „Stradivarius” găsite în bagajul Alexandrei Conunova.

Potrivit organelor de drept de la Chișinău, violonista este anchetată pentru „tentativă de contrabandă cu obiecte culturale” din motiv că la 22 octombrie, la ieșire din țară, aceasta nu a prezentat o autorizație de la Ministerul Culturii în care se fie specificat că vioara nu reprezintă valoare culturală. Totodată, procurorul PCCOCS Sergiu Petrușcă susține că Alexandra Conunova a prezentat în cadrul anchetei acte neveridice organului de urmărire penală obținute deja după reținerea instrumentului.

„Potrivit legii, persoana fizică nu are dreptul de a scoate din Republica Moldova valori culturale. Alte valori din domeniul artei, literaturii, științei, religiei și culturii pot fi scoase pe teritoriul țării cu condiția prezentării unei autorizații eliberate de către Ministerul Culturii în care se specifică costul obiectului și mențiunea că aceasta nu reprezintă valoare culturală. Persoana la data depistării instrumentului muzical nu avea o asemenea autorizație. Conform răspunsului oferit de Ministerul Culturii, pînă la data de 22 octombrie MC nu a eliberat un asemenea certificat persoanei menționate. Faptele descrise mai sus au stat la baza pornirii penale pe tentativă de contrabandă cu valori culturale prin nedeclararea acestora”, a punctat Artur Furtună, ofițer de urmărire penală la Serviciul Vamal.

Totodată, Sergiu Petrușcă, procuror PCCOCS, a adăugat că după trei zile de la ridicarea instrumentului, Alexandra Conunova s-a adresat unui expert acreditat de Ministerul Culturii care i-a eliberat un certificat cu mențiune contradictorie celui prezentat la data de 22 octombrie.

„Fără a avea vioara în față, acest expert eliberează un act de expertiză cu indicarea caracteristicilor viorii și valorii ei. Actele în cauză le-a anexat cererii depuse la Ministerul Culturii care a eliberat un certificat contrar prevederilor legale. Aceste aspecte urmează a fi investigate suplimentar”, a declarat procurorul.


Mai mult, violonista a prezentat organului de urmărire penală, prin intermediul avocatului său, un contract de împrumut neautentic al unei viori.

„Contractul era fără dată de întocmire. Toate în cumul au dat temei rezonabil organului de urmărire penală de a solicita prin intermediul INTERPOL informații despre statul de apartenența acestei viori și dacă aceasta nu figurează ca a fi sustrasă. Vioara a fost examinată și nu expertizată de către un specialist în cadrul unei instituții de expertizare cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre INTERPOL. Între timp au parvenit informații de la două state membre INTERPOL cu privire la trei cazuri de sustragere de vioară cu caracteristici asemănătoare. Pe unul dintre ele s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută necesare pentru verificare de către statul solicitant”, susține procurorul Sergiu Petrușcă.

Pentru necesitatea declarării instrumentului de acest tip, suplimentar au fost interpelate autoritățile vamale din statul în care Alexandra Conunova a sosit la Chișinău. Acestea au comunicat pentru organele de drept de la Chișinău că vioara nu a fost declarată, deși avea obligația să o facă.

De asemenea, Procuratura a discutat telefonic cu proprietarul viorii, fiind un cetățean al Elveției, iar la 3 decembrie a expediat copiile actelor solicitate.

„Pînă la moment, autenticitatea copiilor acestor acte nu a fost prezentate după cum stabilesc normele de procedură penală”, spune Petrușcă.

Totodată, organul de urmărire penală a dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist internațional din domeniu. Aceasta a fost determinată de necesitatea stabilirii autenticității viorii, anului fabricării, autorului manoperei, costului ei și dacă aceasta reprezintă o valoare culturală. Așa cum documentele nu au fost prezentate oficial, în forma lor autentică, examinarea lor de către Comisia de Experți este necesară pentru a stabili dacă corespund acestei viori.

Una din discordanțele acestei spețe a constat în informația prezentată în rapoartele de examinare făcute de experții naționali, unde vioara a fost datată cu anul 1735 cu toate că în actele prezentate de către persoană, anul fabricării a viorii era 1775 - 1785. Acest fapt a determinat necesitatea întreprinderii mai multor acțiuni, în vederea stabilirii circumstanțelor cauzei.

Este de menționat că în rezultatul expertizei făcute la solicitarea organelor de drept, din constatările prealabile s-a stabilit că, totuși, aceasta a fost fabricată în perioada 1775 - 1785.

Concluzia experților privind pertinența documentelor solicitate ar servi drept temei de stabilire a statului de origine și demararea procedurii de returnare viorii, în sensul prevederilor Convenției de la Paris. Rezultatul expertizării este necesar și pentru stabilirea obiectivă a circumstanțelor faptei.

„Totodată, autoritățile țin să asigure părțile și societatea despre faptul că, pe parcursul investigațiilor, organul de urmărire penală este garantul respectării drepturilor și libertăților omului”, a conchis procurorul PCCOCS.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?