Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Plimbările prin Chișinău, o adevărată provocare pentru persoanele cu nevoi speciale

22 apr. 2021,, 10:45   Societate
2117 0

Trotuare deteriorate, fără rampe de acces și cu nerespectarea standartelor de amplasarea a pavajului tactil pentru persoanele nevăzătoare. Toate aceste probeleme au fost identificate de Grupul de evaluare a mobilității pietonale în perimentrul Grădinii Publice Ștefan Cel Mare din capitală.

Potrivit specialiștilor, neregulile depistate chiar în inima orașului, îngreunează deplasararea pietonilor în această zonă, în special a persoanelor cu dizabilități.

Una din principalele probleme identificate ține de timpul de traversare a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt, care potrivit specialiștilor este unul prea scurt, scrie Noi.md cu referire la agora.md.

„Consider că este o provocare timpul de traversare a bulevardului Ștefan cel Mare, care este destul de mare. Avem aici 17 secunde, ar trebui foarte rapid să ne mișcăm ca să reușim”, a subliniat directoarea executivă a Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim.

Experții au ținut să evidențieze necesitatea instalării unui semafor la intersecția străzilor G.B. Bodoni și 31 august 1989. De asemenea, s-a menționat despre pericolul amplasării vazoanelor și bolarzilor pe trotuare.


„Ceea ce ne-a sărit în ochi sînt vazoanele din calea pietonală, pentru persoanele nevăzătoare sînt destul de periculoase pentru că sînt de 30 - 40 de cm. Mai sînt semisferele, obstacolele în calea pietonală. Ceea ce am mai observat este că unghiul de coborîre a bordurii este mai mult de 10%, ceea ce este o dificultate de deplasare pentru persoanele în scaunul rulant”, a explicat reprezentanta a grupului de lucru Iuliana Bulicanu.

Alte probleme depistate în zonă sînt lipsa rampei de acces care face dificilă deplasarea persoanelor cu dizabilitate de vedere și locomotorie, trotuarele sînt cu deteriorări și denivelări și lipsa bordurilor limitatoare la marginea trotuarelor, pentru personale nevăzătoare care folosesc bastonul alb.

„Recomandările sînt examinate de către autorități, sperăm sa fie luate în calcul. Noi deja sîntem la al patrulea spațiu public care l-am supus auditului, dar planificăm pentru anul acesta 10 locații importante din oraș să le evaluam din punct de vedere a mobilității pietonale”, a adăugat reprezentantul grupului de lucru, Ion Cibotarica.

În continuare va fi pregătit un raport de evaluare care va fi transmis tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv Primăriei municipiului Chișinău.

Amintim că anterior acest grup a făcut evaluări similare pentru parcul Catedralei Mitropolitane din capitală, pentru strada Mircea cel Bătrîn din sectroul Ciocana și pentru intersecția bulevardului Traian și Decebal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?