X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ambasadorul SUA: "Vrem ca noua noastră clădire să arate moldovenește"

3 mai. 2022,, 11:00   Societate
4053 0

Construcția noii clădiri a Ambasadei SUA în Moldova pe teritoriul fostului Stadion Republican din Chișinău este planificată să înceapă pînă la sfîrșitul anului 2024, construcția sa va dura pînă la 5 ani, investițiile în proiect vor constitui 250 milioane dolari, în timp ce partea americană va restabili porțile istorice ale stadionului, va crea un nou parc public și va face ca noua clădire a Ambasadei din Chișinău să arate moldovenește.

Despre acest lucru a declarat ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că Memorandumul de înțelegere semnat anterior de părți permite negocierile privind vînzarea terenului fostului Stadion Republican.

"Vom putea începe negocierile. Acest lucru se va face foarte deschis și vom discuta despre prețul de piață corect al acestui teren. În 2008, Stadionul Republican a fost demolat, iar acum trebuie să vorbim despre cît costă acest teritoriu. Și imediat ce vom ajunge la un acord, SUA vor plăti costul terenului Republicii Moldova. Nu vor exista înțelegeri secrete. Totul face parte din proces. Așteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a construi ceva pe acest teren care va intra în comunitatea vie a Chișinăului. Vrem să facem un parc public pe acest spațiu, pentru ca oamenii să poată veni acolo. Nu vor exista restricții. Ei se vor putea fotografia, copiii se vor juca, va exista un spațiu verde. Adică va fi un mare plus pentru comunitate", a subliniat diplomatul american.

"În plus, vrem să recunoaștem istoria și importanța acestui teren. Prin urmare, vom lua toate măsurile posibile pentru a restabili, proteja și păstra porțile istorice ale Stadionului Republican, care încă mai există acolo. Din păcate, de ele nimeni nu are grijă acum, dar vrem să aducem un omagiu istoriei și sperăm că și locuitorii Chișinăului vor putea folosi acest spațiu. Acestea sînt prioritățile noastre dacă vom putea ajunge la un acord final asupra terenului. Adică vom crea un parc și vom restabili porțile", a spus Kent Logsdon.


Potrivit lui, începerea construcției noii clădiri a Ambasadei SUA în Moldova pe locul fostului Stadion Republican este planificată pînă la sfîrșitul anului 2024, dacă pînă atunci se vor ajunge la toate acordurile.

"Lucrăm foarte activ cu comunitatea locală, cu designerii, cu oamenii, pentru că ne-am dori să reflectăm patrimoniul cultural. Ne-ar plăcea ca clădirea noastră să arate moldovenește. Există un scurt videoclip pe pagina de Facebook care arată cum ar putea arăta acest loc după ce vom realiza ceea ce am planificat acolo. Dar acest lucru va fi doar peste cîțiva ani după începerea construcției. Lucrăm cu comunitatea. Vrem ca oamenii să înțeleagă și să sprijine ceea ce facem. Costul proiectului va fi de cel puțin 250 de milioane de dolari. Aceasta este o investiție în oraș. Vom atrage companii moldovenești, muncitori moldoveni și credem că vom putea reînvia această parte a orașului, care, din păcate, nu a fost folosită în ultimii 15 ani. Așteptăm cu nerăbdare această lucrare cu interes și vrem să fim un vecin bun, vrem să fim aici mult timp. Construcția va dura 4-5 ani", a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Anterior, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Alexandr Odințov, a menționat că autoritățile locale ar putea refuza eliberarea certificatului de planificare urbană părții americane pentru construcția Ambasadei SUA pe locul fostului Stadion Republican, deoarece în prezent, teritoriul fostului Stadion Republican este desemnat în regulamentul de planificare urbană ca zona C5, care nu prevede posibilitatea construirii de ambasade.

În plus, potrivit lui, autoritățile moldovenești, conform legilor actuale, nu pot transmite părții americane terenul de 5,18 hectare pentru construcția unui nou complex de clădiri ale ambasadei americane, deoarece el include și teritoriul dincolo de liniile roșii, iar privatizarea dincolo de liniile roșii ale limitelor terenului este interzisă. Suprafața acestui teren în interiorul liniilor roșii este de 4 hectare. prin urmare, după cum a menționat Alexandr Odințov, dacă lotul va fi transferat părții americane, aceasta nu trebuie să depășească 4 hectare.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?