Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

COVID-19, depistat după vaccinare la 363 persoane din Moldova. Declarație

8 iun. 2021,, 14:23 (reactualizat 8 iun. 2021,, 20:52)   Societate
5030 0

Pe parcursul celor trei luni de campanie de vaccinare peste 366 mii de persoane din Moldova au fost imunizate cu prima doză, ceea ce constituie 11 la sută din populație. Totodată, COVID-19 a fost depistat la 363 de persoane vaccinate.

Acest lucru a fost declarat la 8 iunie în cadrul unei conferințe de presă de către experții de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, meționînd că ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate 113 mii de persoane.

Potrivit șefei Catedrei de epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” Angela Paraschiv, aceste persoane s-au infectat fie înainte de imunizare, fie după ea în urma unui contact cu o persoană infectată. Aceste cazuri constituie 0,1% din numărul total al persoanelor vaccinate.

„Cele mai multe doze de vaccin administrate sînt de la producătorii AstraZeneca, Sputnik și Pfizer. Majoritatea dintre cei vaccinați sînt bărbații – circa 60% din numărul total de persoane imunizate. Peste 70 la sută dintre persoanele vaccinate au peste 50 de ani”, a menționat Paraschiv.

Pînă la ora actuală în Republica Moldova au fost livrate peste 900 de mii de doze de vaccinuri diferite. 50% din ele deja au fost administrate, restul vor fi repartizate treptat și uniform între centrele de vaccinare din țară. Potrivit situației din ziua de astăzi, în țară au fost deschise 520 de astfel de puncte.


În prezent în Moldova este accesibil vaccinul american Pfizer (doar doza a doua), vaccinul suedez-britanic AstraZeneca (ambele doze), vaccinurile chinezești Sinopharm și Sinovac (ambele doze) și serul rusesc Sputnik V (doar a doua doză). La 4 iunie în Moldova au ajuns încă 45 600 doze de vaccin AstraZeneka prin intermediul COVAX.

Ministerul Sănătății susține paralel negocieri privind achiziționarea a 700 mii de doze de Pfizer. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat anterior că acest lot va fi livrat în Moldova la mijlocul toamnei anului curent sau chiar mai tîrziu.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă. Potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se vaccinze din diferite motive, printre care, frica de vaccin și adesea imposibilitatea de a alege vaccinul cu care să fie imunizați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?