X 
Cutremure stiri: 506

Popovici: Inacțiunea face din ce în ce mai improbabilă readucerea la viață a Filarmonicii

24 sep. 15:15   Societate
4048 0

La patru ani de cînd a fost mistuită de un incendiu devastator, Filarmonica Națională rămîne în ruine iar inacțiunea și declarațiile vagi ale guvernanților actuali fac din ce în ce mai improbabilă readucerea la viață a acestei instituții într-un viitor apropiat.

Opinia aparține fostului Ministru al Educației Corneliu Popovici.

”Au trecut patru ani de când Filarmonica Națională, un simbol autentic al culturii noastre, a fost redusă la cenușă de un incendiu devastator.

Inacțiunea și declarațiile vagi ale guvernanților actuali fac din ce în ce mai improbabilă readucerea la viață a acestei instituții într-un viitor apropiat.


Clădirea continuă să fie în paragină, chiar dacă a trecut mai bine de un an de când a fost selectat, prin concurs internațional, un proiect pentru refacerea acestei embleme culturale”, scrie Popovici într-o postare pe pagina sa de facebook.

La rîndul său, într-un interviu recent, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat că restaurarea Filarmonicii Naționale, distrusă de un incendiu în urmă cu patru ani, este imposibilă și că autoritățile de fapt își propun să construiască o nouă clădire.

Afirmînd că vechea filarmonică nu merită reconstruită, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, subliniază că este necesară o filarmonică nouă, una modernă și complexă. El a menționat că, la nivel mondial, în ultimii cinci-zece ani, au fost ridicate numeroase filarmonici, reprezentînd structuri arhitecturale complet noi.

Amintim, în urma unui incendiu din 24 septembrie 2020, o mare parte a sediului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost distrusă. Incendiul, provocat de neglijența unor muncitori care sudau, a dus la prăbușirea tavanului sălii principale și la extinderea flăcărilor în interiorul clădirii. Biblioteca, sala mare, sălile de repetiții și numeroase spații au fost mistuite, alături de multe instrumente muzicale. De atunci, artiștii Filarmonicii au continuat să exerseze în incinta Palatului Republicii.

La doi ani de la incendiu, pe 24 septembrie 2022, Ministerul Culturii a inițiat concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului. Pe 5 mai 2023, Ministerul Culturii a anunțat rezultatele concursului de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Astfel, două proiecte realizate de arhitecți din Germania și un proiect efectuat de arhitecți din Republica Moldova au fost desemnate în calitate de învingătoare.

Fondată în 1940, în decursul celor 80 de ani de activitate Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituție de concert din Republica Moldova, de muzică academică, populară, muzică ușoară și jazz.

La Filarmonica Națională și-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care se numără ansamblurile „Joc”, „Fluieraș”, „Lăutarii”, dar și personalități notorii ca Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea, precum și cîntăreții Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu și mulți alții.

9
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав