Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce în Moldova avem un indicator înalt al testelor pozitive la COVID-19

1 aug. 2020,, 12:14   Societate
4631 1

Cauza indicilor înalți ai testelor pozitive la COVID-19 în Moldova se ascunde în factorii interni.

Această opinie a fost exprimată de consultantul independent în domeniul sănătății, Ala Tocarciuc, într-un interviu pentru Noi.md.

În opinia ei, pentru a controla COVID-19, e nevoie de o abordare holistică, în care testarea este o componentă importantă.

După cum menționează Ala Tocarciuc, în afară de testări, e nevoie să depistăm bolnavii, să le urmărim contactele și să-i izolăm pe toți. Nimeni în lume nu a testat 100% din populație și țara noastră nu poate face acest lucru.

Pentru a-i depista pe toți bolnavii cu ajutorul unui așa instrument, ca testarea, pacienții trebuie trecuți prin așa zisele filtre.


”Presupunem că toți oamenii au ieșit în stradă, dar celor care au simțit careva simptome ale bolii le este recomandat să meargă la medic – primul filtru. Bolnavul trece testul, dacă rezultatul este pozitiv se include al doilea filtru – depistarea tuturor persoanelor care au contactat cu acesta în ultimele 10-14 zile, și testarea acestora. În unele țări au fost depistate contactele de nivelul unu. Altele au mers mai departe – au testat contactele de nivelul doi, adică pe cei cu care au reușit să comunice persoanele depistate la prima etapă, și le-au trimis în autoizolare”, a subliniat Ala Tocarciuc.

Din raționamentele consultantului independent în domeniul sănătății rezultă că o persoană diagnosticată pozitiv este un focar. Diferite țări au aplicat tactici diferite de testare, scopul însă era unul – închiderea maximă a cercului prin testarea și izolarea tuturor celor aflați în contact. Să zicem, unele țări îi testau săptămînal pe cei aflați în zona de risc – personalul medical, apărătorii ordinii de drept, colaboratorii serviciului vamal și a celui de frontieră.

”În alte țări au fost efectuate testări pentru determinarea gradului de imunitate colectivă. De exemplu, se ia o localitate cu o populație de 3 mii de locuitori și se testează absolut toți la prezența anticorpilor. Asta se face pentru a cunoaște numărul celor care au depășit boala și au imunitate”, a spus Ala Tocarciuc.

În opinia sa, astfel, testarea urmărea trei scopuri: 1 – depistarea bolnavilor și a contactelor acestora, 2 – verificarea celor care activează în zona de risc și contactează permanent cu un număr mare de oameni, spre a preveni extinderea infecției; 3 – măsurarea imunității colective, așa cum au făcut nemții, suedezii.

”În Moldova așa ceva este ireal. La noi nici măcar testarea contactelor nu s-a făcut”, a menționat consultantulul independent în domeniul sănătății.

”Toți întreabă de unde avem noi acest procent înalt de teste pozitive. Dar este o cifră foarte mică, căci Moldova testează numai bolnavii cu simptome evident pronunțate, iar celor care au forme ușoare le este recomandat să stea acasă fără a mai verifica prezența acestei infecții în organism, - spune expertul. – Astfel, noi avem o problemă și un punct de relevanță. El diferă de cel care era în martie sau aprilie. Ideal ar fi să testăm toate contactele, dar nu o putem face din motive obiective”, a subliniat Ala Tocarciuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?