X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce scade numărul tinerilor din Moldova?

18 mar. 2019,, 14:00   Societate
3061 1

În Moldova, în ultimii ani există o tendință clară de reducere a numărului de tineri, numărul tinerilor din fiecare categorie este în scădere în țară, iar motivul este migrația și problemele de sănătate.

Despre aceasta a vorbit Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, de exemplu, potrivit datelor statistice oficiale, proporția tinerilor cu vîrste cuprinse între 14 și 19 ani a scăzut recent cu aproximativ 3%, a tinerilor între 20 și 24 - cu 3,3% etc.

"Există numeroase motive care au dus la această situație. Este și migrația, și starea sănătății. În ultimul timp, acest lucru nu s-a spus în mod public, însă numărul persoanelor purtătoare a virusului HIV/SIDA a crescut în țară, iar procentul acestor pacienți în rîndul tinerilor, de asemenea, a crescut. Avem o situație destul de proastă și cu tuberculoza. Există de 10 ori mai mulți indicatori ai îmbolnăvirii de tuberculoză, în comparație cu țările din UE. Hepatita este și ea una dintre cauzele care provoacă moartea în rîndul tinerilor. Există, de asemenea, probleme cu tumori maligne. Numărul acestor cazuri a crescut în ultima vreme", a spus Corneliu Popovici.

Potrivit lui, există și un alt fenomen despre care nu se vorbește public, dar care se explică prin aceleași procese de sănatate, culturale, socio-economice, care există în societatea noastră.


"Aceasta este sinuciderea. Am avut o întîlnire de lucru cu experți care investighează acest fenomen. Și s-a constatat, de asemenea, că acest fenomen întinerește. Au avut loc mai multe cazuri similare în ultima vreme. Trebuie să vorbim despre acest lucru, deoarece această tendință este în creștere.

Aceasta deja este o problemă. Și acest lucru este legat, printre altele, de întrebarea ce se întîmplă dacă o persoană nu face nimic, nu studiază, nu lucrează. Vrei, nu vrei, dar în această situație apar anumite probleme", a spus consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?