Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

De ce învățătorii infectați cu Covid-19 nu primesc indemnizații de 16 mii de lei

30 mar. 2021,, 13:30   Societate
2748 1

Solicitarea Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ) în adresa Guvernului, de a relua achitarea a cîte 16 mii de lei cadrelor didactice care au fost infectate cu Covid-19, a rămas fără sorți de izbîndă. Execu­tivul nu a dat curs acesteia.

Anterior, FSEȘ a cerut achitarea indemnzației sau cel puțin a unei sume de 4000 de lei pentru procurarea materiale­lor de protecție. Propunerea lor însă nu a fost auzită de autorități, scrie vocea.md.

„Din păcate, răspunsul Ministerului Fi-nanțelor a fost unul declarativ. S-a făcut trimitere la lipsa de bani, că doar lucrătorii medicali fac parte din categoria celor că­rora li se acordă indemnizația”, ne-a spus Ghenadie Donos, președintele FSEȘ. Potri­vit dînsului, sindicatele nu vor renunța să ceară măcar banii pentru echipamentele de protecție a cadrelor didactice.

„Ar fi bine ca statul nu doar să decla­re, dar să manifeste și o grijă reală față de munca pedagogilor în aceste condiții extrem de grele. În situația actuală, prin care trecem cu toții, trebuie să depunem eforturi continue pentru a proteja cadrele didactice, lucrătorii din învățămînt. Tran-smitem semnale de alarmă către Guvern, inclusiv cerințe argumentate de a oferi protecție și suport cadrelor didactice, în deosebi celora care, pentru exercitarea atribuțiilor li se cere prezența fizică la ore. În acest sens, am inclus mai multe proble­me în agenda de lucru a Comisiei de dia­log social Minister – Sindicate, urmează să examinăm subiectele și să găsim soluții”, a menționat Ghenadie Donos.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în prezent, în învățămîntul general, numărul elevilor testați pozitiv cu Covid-19 este de 396, iar numărul cadrelor didactice infectate în perioada 1-22 martie se ridică la 890 de persoane.


Revenirea de săptămîna trecută la ore, cu prezență fizică, a unor categorii de elevi a băgat spaima în unii profesori, care au de­clarat că nu se simt protejați la locurile de muncă, că au fost cazuri cînd pedagogii s-au infectat de la copii. Dacă elevii, deseori, sînt asimptomatici ori au simptome ușoare, pentru majoritatea profesorilor virusul este o adevărată amenințare, mai ales că o bună parte dintre ei sînt aproape de vîrsta de pensionare sau chiar pensionari.

Eleonora Lupașcu, profesoară de fizică, ne-a povestit că, în vacanța prelungită de primăvară, a primit testul pozitiv la noul tip de coronavirus, de care este sigură că s-a infectat de la elevi, întrucît au mai fost cazuri de îmbolnăvire în clasa de care este responsabilă. „Cu toate că noi ne protejăm, oricum sîntem supuși acestui risc. Deși am avut o formă ușoară a bolii, consecințele oricum se fac simțite și azi – schimbări la inimă, tensiunea oscilează,” ne-a mărturisit doamna Eleonora.

Și alți profesori povestesc că, deseori, sînt supuși riscului de a se contamina, mai ales că unii elevi continuă să meargă la școală chiar dacă au simptome de boală. „Copiii veneau la școală, se simțeau rău, mergeau să facă testul și de fiecare dată te gîndeai, dacă l-ai înhățat și tu”, a menționat Alina Ureche.

De exemplu, doar în Liceul „Mihai Vitea­zul” din capitală, unde activează profesorii cu care am discutat, 25 de cadre didactice s-au infectat de la începutul pandemiei. Opt dintre ei fiind în stare gravă au fost internați în spital.

Restricțiile mai dure pot fi o soluție potrivită

Restricțiile mai dure, ar fi o soluție, spun profesorii. Astfel, la sfîrșitul săptămînii tre­cute Comisia Națională Extraordinară de Să­nătate Publică (CNSP) a venit cu noi restricții pe mai multe domenii. Respectiv, s-a decis delegarea responsabilității administrației publice locale, împreună cu administrațiile școlilor, grădinițelor de a lua decizii în funcție de situația epidemiologică locală. În municipiul Chișinău, unde rata de infec­tare cu virusul Covid-19 este cea mai mare, s-a decis că toate școlile vor activa în regim online. „Totuși, există localități unde situația epidemiologică nu este chiar atît de gravă. Prin urmare va rămîne la discreția directo­rilor instituțiilor de învățămînt să decidă de comun acord cu primarii dacă sistează procesul de învățămînt sau există condițiile necesare pentru continuarea studiilor cu prezența fizică”, a precizat premierul interi­mar Aureliu Ciocoi după ședința CNSP.

Anterior, și șeful Departamentului de terapie intensivă de la Institutul de Medici­nă Urgentă, Adrian Belîi, unde sînt tratați pacienții infectați cu Covid-19, a spus că toți cei care au contact direct cu elevii sînt supuși riscului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?