X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce merită să le recomandăm cetățenilor străini să viziteze R. Moldova

30 ian. 2021,, 08:22   Societate
6020 1

Anul 2021 aduce cu el un nou sezon al proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md – unul deosebit în care vom descoperi oameni minunați de la care vom afla motivele pentru care merită să trăim în R. Moldova și să ne ajutăm țara să prospere.

Astăzi, vă invit să o cunoaștem pe o însoțitoare de bord pe nume Irina Cuzorin, de la care vom afla motivele pentru care a ales să rămînă în R. Moldova și să facă ceea ce-i place.

În continuare, puteți vedea varianta scrisă a interviului:

- Irina, te salut și îți mulțumesc că ne-ai primit la bordul aeronavei, care ți-a devenit practic a doua casă. Tu, aflîndu-te mai mult printre nori decît pe pămînt, cu siguranță vezi R. Moldova un pic diferit. Cum este ea de la înălțime?

- Salutare! Îmi pare bine să vă văd aici și să cunoașteți domeniul nostru frumos și văzut de majoritatea populației ca un domeniu romantic. De fapt, lucrurile nu sînt așa cum le cunoaște majoritatea. Noi, chiar dacă mult călătorim, puțin vedem din interiorul aeronavei. Deseori, în timpul decolării, strapontinele noastre sînt situate lîngă uși, care nu dispun de ferestre mari, sînt micuțe și rotunde, și de acolo noi nu avem vizibilitatea către oraș, ca să-l vedem de la înălțime exact așa cum este, dar unele aeronave ne permit să vedem și noi priveliștea pe care o văd pasagerii și uneori avem posibilitatea să vedem cel puțin Chișinăul, care este foarte frumos. Ador să văd cum arată Porțile Orașului de la înălțime și micile părți ale țării noastre.

- Tu călătorești foarte des, este clar de la sine. Totuși, nu ai fost tentată vreodată să renunți la ceea ce ai în R. Moldova și să o iei de la capăt într-o altă țară?


- M-am gîndit ca și oricine care și-ar încerca posibilitățile într-un alt domeniu. Mi-am pus întrebarea dacă aș putea lucra într-un alt domeniu și mi-am găsit răspuns: nu aș putea să mă duc la alt lucru cu atîta plăcere cu care o fac aici. Sînt unele momente din aviație care mă încarcă de energie, de entuziasm și de fericire.

- Mulți tineri aleg să plece peste hotare, spunînd că acolo este mult mai bine, se cîștigă mult mai bine, că ai mai multe perspective. Tu cum privești aceste declarații ale lor?

- Ei pleacă în căutarea a celui ceva mai bun, dara sta nu înseamnă că acolo le este mai bine. Mulți tînjesc, vor să se întoarcă acasă, să vin aici, în țara noastră, să aibă un serviciu pe care și-l doresc, să fie alături de cei dragi, lîngă familie și în patria lor.

- Tu te consideri un om fericit, împlinit aici, în R. Moldova?

- Eu mă simt fericită, pentru că lucrez în țara mea, am lucrul mult dorit și plăcut, aici îmi este familia, cei mai apropiați sufletului și nu simt necesitatea să plec în altă parte sau să schimb ceva momentan în viața mea.

- O să vorbim un pic despre activitatea pe care o practici, de profesia însoțitor de bord. Cît de greu ți-a fost să lucrezi în acest domeniu mai ales acum cînd, din păcate, trăim vremuri nu prea ușoare – fac referire la pandemia de coronavirus.

- Da, inițial a fost destul de dificil, pentru că la începutul pandemiei am fost cumva nevoiți să purtăm echipamentul de protecție și nu era întotdeauna confortabil – uneori ne era prea cald, nu ne era comod să ne deplasăm să vorbim cu pasagerii, pentru că purtam și ochelari masivi și mască.

- Cum ai descrie în cîteva cuvinte țara în care te-ai născut și trăiești?

- Țara noastră are o populație ospitalieră, cu oameni foarte harnici. Mă mîndresc că cetățenii țării noastre, oriunde s-ar afla, se descurcă cu orice problemă care le apare în cale și ating orice țintă, care le este pusă în față.

- Tu ai recomanda vreunui cetățean străin să viziteze R. Moldova?

- Da, sigur! Cu toate că R. Moldova este o țară mică, are multe atracții turistice, cum ar fi vinăriile noastre care sînt destul de multe, mari, frumoase și impresionante pentru turiști. Avem foarte multe mănăstiri frumoase, avem stînci vizitate și de noi, nu doar de turiști, cetatea Soroca și mule alte atracții turistice. Sînt destul de multe.

- În opinia ta, R. Moldova are viitor? Îți vezi tu viitorul aici?

- Fiecare țară are viitor atunci cînd orice cetățean își dorește asta și depune efort. Dacă vom munci cu toții la viitorul țării noastre, îl vom avea.

- De ce nicăieri nu-i ca acasă?

- De ce nicăieri nu-i ca acasă?! Pentru mine acasă se echivalează cu cuvîntul patrie. Patrie înseamnă familie, mamă, copii, căldură sufletească, ospitalitatea cetățenilor noștri, mîncarea gustoasă pe care o avem și cu care sîntem renumiți, vinurile gustoase pe care le produce Moldova.

- La final, te-aș ruga să vii cu o definiție a cuvîntului „acasă”?

- Pentru mine acasă înseamnă dorul cu care sînt așteptată de familia mea, grija pe care o manifestă familia mea și cei dragi atunci cînd eu plec și știu că sînt așteptată cu mult dor. Acasă este țara noastră care se străduiește din răsputeri să meargă înainte și noi o susținem.

- Irina, eu îți mulțumesc pentru această discuție caldă și îți urez zboruri ușoare!

- Vă mulțumesc și vă așteptăm cu drag la bordul aeronavelor noastre!

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?