Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce recuperarea după infectarea cu coronavirus durează luni de zile

26 feb. 2021,, 20:00   Societate
3225 1

Fiecare al patrulea locuitor al Europei, care s-a infectat de coronavirus, cel puțin o lună nu s-a simțit bine, iar fiecare al zecelea s-a simțit rău chiar și după 12 săptămîni de la boală. Acest lucru se datorează faptului că coronavirusul rămîne în organism atunci cînd testul arată un rezultat negativ.

Despre acest lucru a relatat la Conferința de presă a OMS, pe 25 februarie, profesorul Observatorului european de sisteme și politici în domeniul sănătății, Martin McKee, scrie newsmaker.md.

Profesorul a explicat perioada lungă de recuperare prin faptul că COVID-19 poate rămîne în unele părți ale organismului ascunse de sistemul imunitar, chiar și după ce testul a arătat un rezultat negativ. E vorba de regiuni din creier, sînge, inimă, plămîni. Acest lucru, la rîndul său, poate duce la dezvoltarea diabetului, la accidental vascular cerebral sau atac de cord.

Covid poate afecta mai multe sisteme ale organismului: inima și vasele sangvine, creierul, rinichii. Cei care au avut coronavirus pot avea dureri în piept și mușchi, oboseală, dificultăți de respirație. "La începutul epidemiei, eforturile noastre s-au concentrat pe salvarea vieților a zeci de mii de oameni cu forme grave de coronavirus. A durat ceva timp pentru ca noi să acordăm atenție celor care suferă de efectele infecției", a remarcat Martin McKee, adăugînd că într-un mediu medical, recuperarea îndelungată după coronavirus a fost numită "long COVID".

Potrivit OMS, perioada în care pacientul se va recupera după boală nu depinde de cît de greu sau ușor a suportat-o. "Recuperarea îndelungată are un efect foarte negativ asupra vieții. Multe persoane care s-au îmbolnăvit de coronavirusul nu se pot întoarce la locul de muncă o lungă perioadă de timp, iat aceasta afectează veniturile familiei. Starea emoțională a unor astfel de oameni este instabilă, deoarece, numai ei cred că boala se retrage, simptomele apar din nou", a remarcat OMS.


Potrivit lui Martin McKee, pentru a reduce perioada de recuperare după coronavirus, medicii trebuie să acorde mai multă atenție celor care au trecut prin această boală și familiilor lor, să dezvolte noi metode de tratament și reabilitare, să efectueze o supraveghere mai eficientă a pacienților online. De asemenea, expertul OMS a propus revizuirea legislației muncii, achitarea foilor de boală și indemnizații, ținînd cont de situația cu Long COVID.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?