Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Platon a fost audiat în dosarul penal împotriva lui Morari

7 dec. 2020,, 19:00   Societate
8474 0

Omul de afaceri, Veaceslav Platon a fost audiat astăzi, pentru prima dată, în calitate de parte vătămată în procesul deschis împotriva fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari. Ultimul este acuzat de „acționare în stil mafiot, în interesul unei grupări criminale conduse de Vladimir Plahotniuc”, fiindu-i solicitate 300 de milioane de dolari drept despăgubire materială.

Veaceslav Platon a depus mărturii fără să apeleze la serviciile unui avocat, însă menționează că va apela la unul, în continuarea procesului respectiv.

„În 2016 am fost supus unui unor persecutări agresive din partea organizației criminale conduse de Plahotniuc. Toate organele de conducere, fără excepții, ale Republicii Moldova au fost sechestrate prin introducerea la conducerea acestora a persoanelor loiale lui Plahotniuc. Această regulă nu a avut excepții. Acest lucru se referă, inclusiv, șa Procuratura Generală, procuratura Anticorupție și PCCOCS.

Toată conducerea procuraturii, inclusiv inculpatul, se aflau în gruparea criminală a lui Plahotniuc și i se supuneau acestuia. acest lucru, de capturare a instituției de urmărire penală se reflectă și în Hotărârea Parlamentului privind statul capturat.

În iulie 2017 împotriva mea a fost inițiată o cauză penală în baza materialelor contrafăcute și a declarațiilor false. Motivul acestui dosar a fost să fiu încarcerat în Penitenciarul Nr.13 pentru a putea fi deposedat de patrimoniul meu și al colegilor mei de către gruparea lui Plahotniuc. Totul era planificat și bine organizat, cu roluri distribuite pentru toți cei implicați. Până și gardienii de la Penitenciarul 13 erau special aleși. De exemplu, percheziția camerei mele se făcea exclusiv sub supravegherea lui Viorel Morari și al subalternului acestuia, Sergiu Moraru. Astfel de situații nu s-au mai întâlnit, ceea ce demonstrează interesul sporit față de averea mea. Din prima zi de încarcerare am început să fiu deposedat de patrimoniu, la fel ca și partenerii mei de afaceri.


Am încercat să mă apăr, legal și am expediat României o scrisoare prin care am descris acțiunile criminale ale acestei organizații. Așa cum Plahotniuc nu are influențe acolo, cererea mea a stârnit indignarea și nemulțumirea acestuia. La fel am întocmit un șir de cereri către organele interne și internaționale menite să protejeze acțiunile de la Moldova Agroindbank, Moldindconbank, Asito, Moldasig. Am atras atenția societății civile și a misiunilor diplomatice. Acest lucru l- a nemulțumit și mai mult pe Plahotniuc și, conform manierei sale, a mai comandat un dosar penal pe numele meu, în care eram acuzat de denunț fals, în baza adresării mele către organele României. Nici măcar nu am fost interogat la acest subiect. Era clar un semnal de la Plahotniuc că orice tentativă de a apăra va fi răsplătită dur, inclusiv prin dosare penale.

Domnul Igor Pîntea, șeful Penitenciarului Nr.13, în prezența a 3 colaboratori de la Departamentul Pantera mi-a prezentat copia ordonanței de intentare a dosarului penal pe plângerea mea din România și mi-a explicat că voi încasa 7 ani și așa va fi pentru fiecare plângere pe care voi încerca să o mai depun. Am înțeles că orice tentativă de a mă apăra nu doar că va majora numărul de dosare și condamnări în privința mea, dar și pun în pericol partenerii și avocații mei: Ana Ursache a fost persecutată, fiind nevoită să plece din țară, dosarul a fost clasat. Crețu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, sentința a fost ulterior anulată. Avocatul Rudenco a avut 4 dosare, ulterior încetate. Doamna Leanchin a fost bătută în Penitenciar de angajați Pantera.

Iată că după aceasta, mâinile lui Plahotniuc au fost dezlegate. Pot conchide că amenințările și extorcarea și anume prin intentarea acestui dosar erau acțiuni reale, care mi-au adus pagube morale și materiale. Eu mă temeam pentru mine și avocații mei, supuși mereu amenințărilor.

În consecință, organizația lui Plahotniuc a furat din Asito 330 mln lei, Alliance Insurance Group a fost dusă până la lichidare, din Moldasig au furat 248 milioane lei. Acțiunile de la Moldindconbank de 64 milioane lei le-au vândut, pachetul de acțiuni de la Agroindbank l-au vândut cu 15 mil lei, pe cand costul real era de 150 mil. Din sistemul financiar aproximativ 50% a fost vândut la suma de 145 mil de dolari. Aceste mijloace financiare au fost sustrase de la mine în baza unui dosar falsificat. Nici eu, nici partenerii mei nu am primit niciun ban, pentru că toate sursele au fost sustrase în beneficiul organizației lui Plahotniuc. Din acest motiv, fiind în pericol viața mea și a avocaților mei, am încetat orice proces inițiat în curțile de arbitraj și nu am dus apărarea până la capăt.

Acum însă este clar că nici Morari, nici Plahotniuc nu mai pot să-și ducă amenințările la sfârșit, iar eu am decis să-mi apăr drepturile în instanțele de judecată.

Atrag atenția asupra faptului că acțiunile inculpatului Viorel Morari au fost dictate de interesele organizației criminale a lui Plahotniuc și acțiunile sale au fost cu strictețe coordonate cu interesul de a acapara patrimoniul mei și al partenerilor mei.

Paguba ce a fost suportată de mine o estimez la 300 de milioane de dolari, întrucât în această sumă intră și pagubele provocate partenerilor mei, care mi-au încredințat mie recuperarea acestora.

Cât despre pagubele morale, le estimez la suma de 21 milioane de lei, întrucât se referă la starea mea pe parcursul a celor 4 ani de închisoare și oricum pierderile mele nu vor fi acoperite.

Am pierdut tot ce am construit timp de 20 de ani și este greu de imaginat starea de neputință și disperare în care eram, când încerci să te protejezi pe tine și apropiații tăi, când ți se limitează orice drept, când ți se spune clar că pentru orice scrisoare vei primi 7 ani în plus de închisoare. În plus, Pîntea mi-a interzis să primesc colete, iar de la hrana din penitenciar au început să mi se fărâmițeze dinții. A fost o perioadă teribilă și sper că instanța de judecată va lua în calcul toate aceste circumstanțe. Acest episod nu poate fi examinat detașat de celelalte acțiuni ce au fost întreprinse de organizația lui Plahotniuc.

Morari acționa ca un element de bază al organizației criminale a lui Plahotniuc, exercita o funcție importantă ce ține de eliminarea concurenților politici și economici. Viorel Morari ca într-o mafie adevărată, răspundea de o componentă de forță a organizației criminale - intimidarea, impunerea, dar dacă trebuia, și lichidarea, concurentului pentru orice dezacord exprimat”, a declarat Platon, la ședința de astăzi de judecată, în care a început audierea părții vătămate.

Platon a răspuns și la întrebările procurorilor, afirmând că până la perchezițiile din celula sa nu l-a mai văzut sau cunoscut vreodată pe Viorel Morari.

„Eram surprins că șeful Procuraturii Anticorupție se află la mine în celulă, fiind trimis de Plahotniuc să se asigure dacă nu am cumva vreun telefon mobil. După ce a fost găsit un telefon în celula mea, șeful de atunci al Penitenciarului a fost închis, iar în locul lui - numit Pîntea.

Percheziția a avut loc în octombrie 2016, în camera 123

La organele României m-am adresat în august 2016, iar prin aprilie-mai 2017 Pîntea mi-a comunicat despre noul dosar penal intentat pentru denunț fals.

Platon Veaceslav, care afirmă ca prin acțiunile lui Viorel Morari pretinse a fi ilegale, i-a fost cauzat un prejudiciu în mărime de 300 milioane dolari SUA și un prejudiciu moral în valoare de 1 milion lei”, a mai precizat Platon.

Potrivit procurorului general Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a jucat un rol crucial în condamnarea lui Veaceslav Platon. Totul a început la sfârșitul lunii decembrie 2016, când fostul Șef al Procuraturii Anticorupție a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plângere prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios.

Amintim că pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

La începutul lui 2020, sentința prin care a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a fost casată integral și trimisă la rejudecare.

Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie anul curent, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Ulterior, acesta a fost eliberat și cercetat în stare de libertate. Morari respinge acuzațiile care i se aduc și susține că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?