Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tot ce trebuie să știi despre mătreață ©

2 dec. 2019,, 09:00   Societate
9260 1

Fulgi uleioși în păr și umeri, datorită cărora coafura pare nearanjată imediat după baie, iar la orice mișcare bruscă, hainele sunt acoperite cu un strat de „prima zăpadă” indiferent de anotimp? Cunoscută situație? Da, este vorba despre mătreață. Statisticile spun că fiecare a doua persoană într-o anumită perioadă din viața sa a fost deranjată de mătreață.

De ce scalpul începe brusc a se exfolia? Cum să oprim acest proces? Poate fi el prevenit? Pe subiectul dat într-adevăr există o mulțime de întrebări. Am decis să aducem claritate vizavi de acest simptom delicat printr-o formă convenabilă de întrebări și răspunsuri împreună cu Cosmeplant — producătorii unui complex special anti-mătreață.

Mătreața este un semn de igienă proastă?

Nu, este o părere greșită. În majoritatea cazurilor igiena poate fi în regulă, dar fără o îngrijire sistematică părul tău într-adevăr poate arăta mai rău.

De fapt, deseori mătreața este un semn al dermatitei seboreice — proces inflamator în care scalpul este iritat, se înroșește și se exfoliază. În formă severă, inflamația se extinde dincolo de scalp — pe față și corp.

Uneori, mătreața apare din alte motive. De exemplu, din cauza unei alergii la produse de fixare a coafurii sau la vopsea de păr. Fie dacă scalpul este uscat din cauza unei îngrijiri necorespunzătoare sau a malnutriției.

Unde mă pot molipsi de dermatită seboreică?

Nicăieri, nu este contagioasă. Experții asociază dezvoltarea procesului inflamator cu activitatea excesivă a ciupercii Malassezia furfur (sau Pityrosporum ovale). Acest microorganism există pe pielea tuturor oamenilor, fiind parte componentă din microflora noastră.

Dar, uneori, începe să se înmulțească prea repede, provocând dermatită. Drept catalizator poate fi insuficiența hormonală, scăderea imunității, stresul și chiar hipotermie. O nutriție necorespunzătoare la fel poate perturba echilibrul microflorei.

Ce e de făcut?

În primul rând, nu panica, stresul doar agravează situația. Metodele de vindecare și profilaxie a mătreții depind de cauzele ei.

Dacă aceasta este provocată de piele uscată sau alergii, este suficient să schimbi produsele de îngrijire. Cu dermatita seboreică este ceva mai complicat, dar și aici există remedii. Mulți producători oferă medicamente antifungice. În Cosmeplant acesta este climbazol — un remediu de nouă generație care combate eficient infecțiile fungice și procesele inflamatorii.

Respectiv, Cosmeplant tratează mătreața printr-o acțiune dublă: elimină atât simptomele neplăcute, cât și cauza apariției acesteia.

Apropo, Cosmeplant este o soluție bună pentru persoanele la care mătreața nu este cauzată de dermatita seboreică. Șamponul și loțiunea conțin extracte de salvie și propolis, ele restabilesc echilibrul alcalin al scalpului, îl hidratează și reîmprospătează.

Pentru a scăpa rapid de mătreață, trebuie sa folosesc un șampon special cât mai des?

Cosmeplant este potrivit pentru îngrijire periodică, dar dacă părul tău nu necesită curățare zilnică, nu exagera. Principiul de bază este o abordare sistematică, adică 2–4 aplicări pe săptămână.

Ameliorarea nu va fi instantă, dar vei observa rezultatul deja după primele aplicări. Totuși, victoria completă asupra matreții o vei atinge în câteva săptămâni.

Ce e de făcut dacă mătreața nu dispare?

Asemenea cazui se pot întâmpla. Dacă ai grijă de scalpul și părul tău cu ajutorul unor produse speciale anti-mătreață timp de 4–6 săptămâni, dar ameliorările nu se las remarcate, înseamnă că trebuie să consulți un specialist. Este posibil să ai incompatibilitate individuală la anumite substanțe sau poate e cazul să faci investigări a stării tale de sănătate.

Am învins! Pot renunța la îngrijire specială?

Dacă mătreața a încetat să te deranjeze și scalpul tău și-a revenit complet, poți trece la remedii obișnuite. Alege produse care să mențină un nivel normal de pH. Dacă îți este frică de recurență, poți efectua „cure preventive” — 3–4 săptămâni de îngrijire specială la fiecare 2–3 luni.

Și dacă revine?

Și aceasta se poate întâmpla. Dar poți reduce la minim respectiva probabilitate, având grijă de sănătatea ta. Mai sus, am menționat despre cauzele activității excesive a ciupercii. Dacă le eviți, dermatita seboreică nu va avea practic nici o șansă. Iată câteva recomandări simple, dar eficiente:

  • Alimentează-te corect. Limitează consumul de grăsimi, zahăr și sare. Moderează consumul de carbohidrați. În perioadele reci, „hrănește-ți” organismul cu vitaminele A, B, C, E.
  • Setează-ți un regim sănătos de somn și petrece mai mult timp la aer liber. Vei rămâne uimit cum un sejur sănătos te poate ajuta să reduci stresul. Pentru că ai nevoie și de vitamina D în organism.

Faptul că ar fi cazul să renunți la obiceiurile nocive, este evident, nu-i așa?

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?