X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Transferarea mozaicului de pe fațada Casei de Cultură a Sindicatelor va fi efectuată de specialiști experimentați

14 iun. 2018,, 13:50   Societate
3551 0

Mozaicul faimosului artist Mihail Burea, care servea drept decor alCasei de Cultură a Sindicatelor din sectorul Rîşcani, va fi transferat pe o altă clădire, iar acest proces va fi supravegheat de unul dintre cei mai experimentați specialiști din domeniul respectiv, de către arhitectul Serghei Garconiţa.

Costul total al lucrărilor de transferare a mozaicului a fost calculat, lucrările fiindplanificate să fie finalizate pînă la sfîrșitul acestui an, transmite Noi.md.

Potrivit informațiilor comunicate anterior, mozaicul faimosului artist Mihail Burea, care servea drept decoral Casei de Cultură a Sindicatelor din cartierul Rîşcani, a fost inclus în Registrul monumentelor din Republica Moldova, fiind protejat de stat. Pe locul fostei Case de Cultură a Sindicatelorva fi construit un hipermarket. Noii proprietari ai viitoarei clădiri nu numai că nu se opun păstrării sale, ci, dimpotrivă, doresc să o restaureze și să o transfere pe peretele viitoarei clădiri.

Potrivit celor povestite de directorului Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor Ion Ștefaniţă portalului Noi.md ei s-au consultat cu reprezentanții Agenției în privinţa acestei probleme și au rugat să aleagă arhitectul care va realiza proiectul de transfer al mozaicului. Potrivit spuselor lui Stefanita, aceasta va fi prima astfel de experiență în Chișinău, iar după restaurare valoarea operei de artă va crește chiar.


Va supraveghea transferul acestui mozaic arhitectul Serghei Garconiţa, care este unul dintre cei mai experimentați specialiști din domeniul său, experiența sa profesională depășind 35 de ani, 20 dintre ei - în domeniul restaurării. El a fost de acord cu propunerea ce i-a fost făcută.

"M-am bucurat că posibila dispariție a mozaicului a trezit indignarea populaţiei. Aparent, acest lucru a influențat asupra deciziei comanditarului de a-l păstra. Așa că eu m-am apucat cu plăcere de acest transfer al lucrării. Sincer, aceasta este prima dată cînd fac aşa ceva. Și nu numai eu, în ţara noastră nimeni niciodată nu a mai făcut acest lucru, iar precedente nu au existat", a menţionat Serghei Garconiţa.

Totodată, el a spus că nu vede dificultăți speciale în a îndeplini acest transfer. Arhitectul a explicat că în restaurare există o parte a lucrării de proiectare, care se numesc cercetări de teren. Acestea includ efectuarea lucrărilor de măsurare ale obiectului, efectuarea de cercetări la faţa locului de instalare a obiectului și așa mai departe. Există o metodologie de executare a lucrărilor de proiectare, iar acest lucru face parte din competențele profesionale ale restauratorului.

"La momentul dat am finalizat prima parte a lucrărilor– cercetarea pe teren. Adică, am măsurat întreg mozaicul și am fixat fiecare detaliu, în totalsînt 250 de astfel de pătrate. Următoarea etapă este discutareanemijlocită cu executorii, artiștii plastici, care vor demonta mozaicul. Un acord preliminar cu ei deja există", a spus Serghei Garconiţa.

Arhitectul încă nu spune cu certitudine şi cu exactitate cum anume se va desfăşura demontarea, deoarece participanții la viitoarele restaurări nu au ajuns încă la o decizie unanimă.

"Există diferite opinii și, deoarece nu există încă precedente, va trebui să găsim o cale de ieșire din situație în mod experimental. Tocmai pentru a face acest lucru, avem nevoie de acea fixare, astfel încît dacă mai tîrziu, chiar dacă vor exista pierderi în timpul dezasamblării, totul va fi posibil de restabilit. Procedura de lucru este următoarea: vom demonta cîte un pătrat, îl vom depozita, iar apoi, atunci cînd va fi construită clădirea nouă, panoul va fi restaurat exact în conformitate cu schiţa-desen de asamblare, pe care le executăm acum", a menţionat el.

Arhitectul e de părere că mozaicul va fi reproduspe fațada clădirii noi, şi nu în interior, dar decizia finală o va lua compania, care este responsabilă de construcția clădirii, dar şi comanditarul însuşi.

"Desigur, va fi elaborată o schiţă a proiectului cu propuneri, cum și unde va trebui să fie instalat panoul. Proiectul va trebui să fie aprobat de Ministerului Educației, Culturii și de către Departamentul cercetări cultură al Primăriei, fiind aprobat de arhitectul-șef al orașului", a subliniat Serghei Garconiţa.

Care va fi costul total al acestor lucrări, arhitectului îi este dificil să spună, pentru că pînă acum nimeni nu a făcut calculele de rigoare. Potrivit spuselor lui, primaetapă, de două luni, atîttimp e posibil să dureze demontarea, este dificil acum de spus, dar sigur cel puțin două luni. În orice caz, acest lucru se va întîmpla în acest an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?