X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Рarcul satului Stolniceni (FOTO)

22 mar. 2020,, 17:45   Societate
4374 0

În timpul uneia dintre călătoriile noastre, devenite deja tradiţionale, de-a lungul unuia dintre rîurile din nordul Moldovei ‒ Ciuhur, ne-am pomenit în satul Stolniceni din raionul Edineț.

Chiar la intrarea în sat din vîrful dealului, sus de valea rîului și satului, ne-au atras atenţia coroanele falnice ale copacilor mari şi bătrîni, care se înălţă deasupra satului, astfel încît nu a fost greu să găsim parcul.

Acest parc, spre deosebire de cele mai multe dintre parcurile vechi din Moldova a fost fondat în anul 1910 de către moşiereasa Stroievskaia pe lîngă spitalul din sat, construit ceva mai devreme. Din cîte ştim astăzi, acesta este singurul parc de acest gen din Republica Moldova, plantat nu în apropiere de conac, ci în preajma spitalului.

În satul Stolniceni locuiesc predominant ucraineni, numărul acestora fiind de circa 1.500 de locuitori, dintre care 85,37% sînt ucraineni, 10,97% moldoveni, 2,73% ruși, 0,53% găgăuzi, toate aceste date sînt din 2004. Este un sat liniştit, bine întreținut și, la prima vedere, destul de prosper. Oamenii sînt binevoitori, intră în vorbă cu plăcere.

Satul dispune de o Casă de Cultură minunată, o grădiniţă foarte bine îngrijită și frumoasă, în faţa Casei de Cultură se înalţă un monument pitoresc în memoria celor căzuţi în al Doilea Război Mondial. În una dintre publicațiile noastre viitoare vă vom prezenta o mică galerie foto a satului.


Continuarea pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?