Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Condamnare - Infectat cu COVID-19. ”Am fost lăsată singură să lupt cu boala”

14 oct. 2020,, 22:00   Sănătate
21905 5

De mai bine de șapte luni Republica Moldova se află sub ”atacul” nemilos al virusului COVID-19. În timp ce unii strigă că totul este o minciună și virusul nu există, alții încearcă să facă oamenii să înțeleagă că infecția există iar consecințele și pericolul este destul de real.

Lovitura adusă nu doar societății, dar și întregului sistem medical este una foarte dură, iar medicii zi de zi luptă cu o forță necunoscută care zi de zi rescrie scenariul evoluției bolii. Zi de zi țara noastră înregistrează sute de cazuri, iar în unele zile am ajuns să înregistrăm chiar și peste o mie de cazuri de infectare noi.

Echipa Noi.md a discuta cu o persoană care a trecut prin calvarul numit ”CORONAVIRUS”. Femeia a povestit cu detalii prin ce a trecut în cele trei săptămîni în care a lupta cu virusul care în țara noastră a răpit viața a 1 495 de persoane.

”Totul a început ca o simplă răceală”

Cînd au apărut primele simptome, femeia spune că nici prin cap nu i-a trecut că ar putea fi noul coronavirus.


”Totul a început ca o simplă răceală cu nas înfundat și dureri în gît. În primele două zile cînd am simțit parcă mici zgîrîieturi în gît am luat niște pastile pentru dureri și am băut multe ceaiuri. În nici un moment nu mi-am putut imagina că este vorba despre COVID-19. În cea de-a treia zi a fost probabil una din cele mai grele pentru că mă simțeam nu doar foarte obosită, dar și tot corpul mă durea. Este acea senzație cînd după o lungă perioadă în care nu ai mai făcut sport, ai revenit la sală iar febra musculată de a doua zi te face să te simți sleită de puteri”, povestește femeia.

Asta a fost doar începutul bolii. După dureri în gît și dureri musculare au urmat doua zile de liniște în care virusul își făcea prezența doar prin numeroasele strănuturi.

”Primul clopoțel care m-a făcut să îmi fie frică a fost cînd în a șasea zi mi-a dispărut mirosul - TOTALMENTE! Atunci cînd am realizat că de fapt nu simt nici o aromă mi s-a făcut frică. Atunci mi-am dat seama că ar putea fi COVID-19 și cel mai tare îmi era frică nu de sănătatea mea ci de a copiilor și a părinților trecuți de 60 de ani care stau într-o casă cu mine. Atunci am hotărît să merg și să fac un test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2”, a mărturisit aceasta.

”Testul pentru COVID-19 dat într-o clinică privată”

Femeia a ales să facă testul într-o clinică privată din dorința de a evita să cheme ambulanța și să ajungă astfel la centrul COVID-19 de la Moldexpo.

”Pînă în ultimul moment am sperat că nu este coronavirus, din acest motiv am ales să fac testul din bani proprii, la un centrul privat. Am făcut o programare și am mers dis de dimineață să dau testul. Cînd intri într-un centru medical unde sînt prelevate probele pentru noul coronavirus te simți parcă la închisoare unde respecți reguli stricte: intri strict conform înscrierilor, la ora stabilită, completezi ancheta, iar momentul în care se prelevează materialul biologic te simt asemenea unui animal pe care se fac experimentul. Dacă vreți să știți cît de dureros este, atunci aflați că nu este dureros, este neplăcut iar într-un anumit moment simți că nu își ajunge aer să respiri. După ce am dat testul, am revenit acasă așteptînd verdictul. Cînd am citit în rezultatele venite pe mail cuvîntul ”POZITIV”, am crezut că mi se duce pămîntul de sub picioare. Prin cap mi-au trecut zeci de scenarii ce s-ar putea întîmpla. Nu, nu mi-a fost frică de ce mi s-ar putea întîmpla mie. Îmi era frică de sănătatea copiilor și a părinților”, a spus femeia.

”Am fost lăsată singură să lupt cu boala”

După ce a fost diagnosticată cu noul coronavirus a urmat procedura birocratică de anchetare a cazului ei de COVID-19.

”A doua zi am fost sunată de o femeia care a spus că trebuie să ancheteze cazul meu de COVID-19. Am fost întrebată de unde cred că m-am infectat, unde voi sta în următoarele două săptămîni. Cine va fi într-o casă cu mine, cine îmi va aduce produsele alimentare și cu cine am contactat. La cîteva ore distanță am fost sunată de un responsabil de la policlinică care m-a întrebat acelaș lucru și m-a rugat prin viber să îi trimit o poză cu rezultatul testului pozitiv care va fi anexat în cărticica mea medicală. M-au întrebat cum mă simt și atît. După acea zi în care s-a achetat cazul meu de covid, pe parcursul a trei săptămîni nu am fost sunată măcar odată de medic. Practic am fost lăsată singură să lupt cu boala. Spre marele meu noroc am avut o formă relativ ușoară. Cel puțin așa credeam, iar asta pentru că unicul simptom care îl avea era lipsa mirosului”, a povestit pacienta.

Istoria a căpătat însă o cu totul altă întorsătură la o săptămînă după testarea la COVID-19.

”Exact peste o săptămînă de la testul meu pozitiv au apărut primele simptome la copilul mai mare. Fetița fiind de mică cu probleme respiratorii, mi s-a făcut frică că putem ajunge în spital cu forme gravă, atunci am hotărît să sun medicul pediatru care a avut grijă de sănătatea copilului de la vîrsta de 2 ani. La auzul veștii că sîntem infectate, medicul a întrebat ce tratament primim. Am spus că nimic, pentru că medicul de familie ne-a spus să administrez nimic pentru că unicul simptom care îl este lipsa mirosului. La auzul celor spuse, medicul indignat îmi spune că infecția cu noul tip de Coronavirus este ca o bombă cu mecanism pornit în care fiecare minut este important. Potrivit medicului, infecția debutează ca o simplă răceală și la unii întradevăr poate trece ușor, însă lasă în urmă un organism slăbit care la o primă mică răceală poate duce la o pneumonie și poate genera complicații grave”, a mărturisit femeia.

Asimptomatic, dar cu complicații ascunse. Sau cum COVID-19 în tăcere atacă sistemul imunitar

”A doua zi și eu și fata am mers din nou la un centru privat pentru a da un șir de analize care ne-ar fi arătat care este starea organismului. Medicul ne-a prescis să dăm un test de sînge desfășurat, în special îl interesa Glucoza serică, Proteina C reactivă, Fibrinogenul, Timp de protrombina QUICK și analiza generală a sîngelui. Analizele ne-au costat 1080 de lei. Seara după ce am primit rezultatele, medicul ne-a spus să venim la el pentru ca să ne asculte și să vadă ce tratament ne dă. Analizele au ieșit rele. Virusul în tăcere, fără nici un simptom la exterior, ne ataca sistemul imunitar. Într-un limbaj clar pentru alții, din cauza virusului sîngele era mai gros ca consisență în cazul meu cu 20%, iar în cazul fiicei cu 30%. Îngroșarea sîngelui duce la dereglarea circulației sîngelui în vene, drept consecințe se pot forma cheaguri de sînge, iar aceste cheaguri de sînge pot duce de la caz la caz la infarct, atac cerebral și altele”, a mai spus femeia.

Tratamentul și preparatele de negăsit prin farmacii

”Drept tratament medicul mi-a prescris doua preparate pentru sînge care ar reduce pericolul formării cheagurilor de sînge, preparate antivirale și injecții de dexametazonă, dar doar pentru momentele critice. Cel mai trist este că pastilele pentru sînge erau de negăsit prin farmacii. Am mers la trei rețele mari de farmacii din oraș, unde toți îmi spuneau într-un glas că nu le voi găsit pentru că ele lipsesc de ceva timp din farmacii, iar din cauza pandemiei deocamdată nu s-au importat loturi noi. Cu greu am găsit într-o singură farmacie din sectorul în care trăiesc. În acel moment tot ce am simțit a fost supărare și indignare față de sistemul medical de la noi. De fapt am fost lăsată în voia sorții să lupt singură cu această infecție. Nu am fost sunată niciodată nici de medic și nici de vreo altă persoană care să verifice stau în izolare sau merg pe stradă infectînd pe alții. De aici și numărul mare de cazuri înregistrate zi de zi. Oamenii sînt iresponsabili, nu poartă măști, nu respectă distanța socială și fiind infectați nu stau în autoizolare dar își văd de treburi, merg la muncă infectînd alții și alții și alții. Și de ce nu ar faceo dacă nimeni, absolut nimeni nu îi verifică?”, mărturisește supărată femeia.

Două săptămîni de tratament cu analize de zeci de mii de lei

”În următoarele două săptămîni am dat analizele de sînge peste o zi. Medicul avea nevoie să vadă în dinamică cum se schimbă parametrii. Astfel el ne schimba tratamentul în dependență de rezultatele anlizelor. Ca să înțelegeți în două săptămîni am cheltuit doar pentru analizele de sînge aproape 7000 de lei plus în jur de 1500 de lei pentru medicamente și 1000 de lei pentru vizitele la medic. În total am cheltui în jur de 9000 de lei pentru a scăpa de COVID-19, bani din buzunarul propriu. Aici îmi apare întrebarea, pentru ce mai plătesc polița de asigurare medicală, taxele la stat dacă în astfel de momente de criză sînt lăsată singură să lupt cu boala. Și aici nu este statul de vină, ci oamenii care lucrează în sistemul medical și care nu își fac lucrul așa cum trebui. De vină este nepăsarea, indiferența și iresponsabilitatea fiecăruia - începînd de la medicul de familie, terminînd cu polițistul de sector care ar trebui să verifice pe cei aflați în izolare și terminînd cu fiecare din noi care iese în stradă, merge la magazin și nu respectă simplele reguli de prevenire a infecției cu COVID-19, crezînd că Domnul o să îl păzească”, a povestit femeia.

Unicul mesaj care ar vrea să îl transmită acum, cînd a trecut prin calvarul numit ”COVID-19”, este să fim mai responsabili.

”Tot ce aș vrea să le spun celor care încă nu cred că virusul există este să își deschidă larg ochii și să fie mai responsabili. Și eu credeam că nu are cum să mă infectez, respect regulile, îmi dezinfectez mîinile, dar în rezultat m-am pomenit împinzită de virus, închisă în casă cu doi copii, unicii oameni care îi vedeam erau curierii care îmi aduceau produsele alimentare și persoanele care treceau prin fața casei plecînd grăbiți cu treburi prin oraș”, spune în concluzie femeia.

Concluziile poveștii de mai sus sînt simple. Fiți responsabili și nu tratat superficial infecția cu noul CORONAVIRUS. Doar împreună putem învinge pandemia ce a semănat teamă pe întreg globul pămîntesc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?