Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Descoperă Moldova: Parcul moşiei Rosetti-Roznovan din satul Lipcani

22 iul. 2020,, 07:00   Societate
2804 0

La extrema nord-vestică a Republicii Moldova, în orășelul Lipcani (fondat în anul 1699, 5,5 mii locuitori), situat la granița cu România și Ucraina se află una dintre cele mai interesante moşii cu conac din țară şi cu parcul ce-l înconjoară. În prezent acesta este Parcul Orășenesc Lipcani.

După cum scrie portalul moldovenii.md, мoşia a fost fondată în anii '30 ai secolului al XIX-lea de către contesa Ecaterina Rosetti-Roznovan (1785-1870, născută Ghica), tot atunci a început plantarea parcului. Lucrările au continuat pînă în anii '70 ai secolului al XIX-lea, iar moşia a căpătat aspectul pe care l-a păstrat pînă în prezent, déjà după moartea contesei. Nepoata contesei, baroana Ecaterina von Ditman (1845-1923) a moştenit moşia. Anume mulţumită eforturilor ei, clădirea conacului a fost complet reconstruită, fiind ridicate două etaje, iar pentru alimentarea cu apă a conacului în anul 1884 a fost construit castelul de apă din cărămidă, care s-a păstrat pînă în zilele noastre. Nu departe de moşie a fost construită o nouă biserică catolică, spre care, conform legendei, ducea un pasaj subteran, prin care Baroneasa Ecaterina ajungea la biserică, pentru că proprietara moșiei era parțial paralizată, nu mergea, deplasîndu-se într-un scaun cu rotile.

Această biserică a fost grav avariată în timpul cutremurului din anul 1986, în anii 2000 însă a început restaurarea ei, iar în prezent biserica funcționează, fiind ortodoxă deja.

Briceni_130511_050%282%29.jpg" style="width: 1200px; height: 794px;" />

Clădirea conacului este construită în stil clasic, cu fațada sobră, iar partea din spate are două etaje, cu ieşire spre parc de la etajul întîi şi cu o verandă semirotundă la etajul al doilea, din care se deschide vederea spre parc și împrejurimi.


Parcul este împărțit în două părți: parcul moşiei propriu-zise, care acum se află într-o delăsare, practic totală, și cea mare parte a lui, care juca rolul de parc public şi care acum este parc orăşenesc, acesta din urmă arătînd mult mai bine, decît cel din preajma conacului. În perioada sovietică în partea inferioară a parcului a fost construit cinematograful, care servea drept loc de desfăşurare a evenimentelor culturale. În prezent acesta nu funcţionează. Alături de clădirea cinematografului crește unul dintre cei mai bătrîni stejari din Moldova, a cărui vîrstă depășește 400 ani, despre el puteți citi într-una din publicațiile noastre anterioare. În parc mai sînt cîţiva copaci seculari.

În ambele părți ale parcului s-au mai păstrat cărărui pietruite şi scări din piatră, puteți găsi mai multe poteci, care au fost cîndva alei. Dar, cu riscul de a ne repeta, parcul moşiei este într-o paragină de nedescris și este mult prea complicat să ne imaginăm doar planul inițial al acestuia.

Clădirea moşiei nu arată cu mult mai bine, este mult prea veche, acoperișul este însă intact și acest lucru a salvat pînă acum clădirea de la distrugerea totală. Impresionează sala mare și luminoasă de la primul etaj cu ieşire în parc, aceasta fiind şi cea mai mare încăpere a conacului. Între primul și al doilea etaj se află una din scări, mai e alta care duce spre subsol. În clădire sînt multe camere de oaspeți și camere auxiliare, unite de coridoarele-galerii lungi. La primul etaj mai este o altă intrare, la peretele lateral, cel mai probabil, de serviciu.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?