X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Persoanele publice ar putea fi obligate să indice în declarația de avere vacanțele și serviciile medicale

25 noi. 2021,, 16:22   Societate
2663 0

Persoanele publice ar urma să-și declare serviciile procurate - vizitele la stomatolog, vacanțe și studiile plătite ale copiilor.

La fel, cei care dețin criptovalute ar urma să le declare. Noile prevederi se conțin în proiectul revizuit al Regulamentului privind modul de completare a declaraţiei de avere şi interese personale în formă electronică. Iată ce schimbări se prevăd în caz că inișiativa va fi aprobată, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Potrivit proiectului prezentat, se propune introducerea unui unui nou compartiment în declarația de avere și interese personale și anume „Servicii procurate”. Aici, persoana care completează rubrica va trebui să indice totalitatea serviciilor procurate în perioada declarării de acesta, dar și de membrii de familie, concubin/concubină, în țară și în străinătate, a căror valoare cumulativă pe parcursul unui an depășește 10 salarii medii lunare pe economie.

Sub noțiunea de servicii se înțelege orice tip de cheltuieli, servicii medicale (medicină dentară, plastică, chirurgie generală, etc.), servicii turistice, bilete avia, servicii recreaționale, serviciii locative, cheltuielile pentru reparația bunurilor imobile și mobile sau achitarea studiilor de orice nivel. Pentru fiecare serviciu se va indica costul real plătit.

La fel, se completează definiția „bunului imobil” care ar putea fi indicat în potențialul nou regulament. Astfel, bun imobil se consideră terenul înregistrat în registrul bunurilor imobile sub număr cadastral distinct, inclusiv părțile componente ale bunurilor imobile cum sunt clădirile, construcțiile subterane, obiectele acvatice separate, plantațiile prinse de rădăcini, roada neculeasă.


În plus, proiectul noului regulamnet include noțiunea de „bunuri virtuale”. Prin urmare, în declarațiile de avere ar pute fi incluse active financiare nebancare electronice, aplicații și alte produse vrituale derivate ale tehnologiilor informaționale, inclusiv monede digitale, criptomonede, criptovalută, care sunt stocate electronic și disponibile pe platforme on-line securizate și înregistrate în spațiul virtual al rețelei globale de internet. Acestea ar urma să fie declarate în secțiunea „Bunuri virtuale”, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește 10 salarii medii lunare pe economie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?