Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pericolul ambroziei în atenţia autorităţilor din Ştefan Vodă

9 iun. 2022,, 23:30   Societate
2583 0

Odată cu venirea sezonului de vară, începe perioada grea pentru persoanele alergice.

Ambrozia, după cum susțint specialiștii, reprezintă cea mai alergenă plantă care provoacă probleme serioase de sănătate oamenilor, producând simptome de alergie la circa 200 km distanță. Planta crește de-a lungul drumurilor și zone neântreținute, pe campurile necultivate, dar și pe cele cultivate, provocând probleme inclusiv agricultorilor, crescând în special pe semănăturile cu floarea soarelui și cereale.

De mulți ani se încearcă distrugerea acestei buruieni, însă doar pe alocuri se realizează acest lucru. Toată populația trebuie să conștientizeze pericolul dat de ambrozie și măsurile de eradicare trebuie luate de toată lumea.

Vasile Maxim, președintele raionului Ştefan Vodă, a convocat grupul de lucru format din specialiștii Inspecției pentru Protecția Mediului, Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, Direcției agricultură și alimentație și vicepreședinta raionului, Valentina Barbei. Subiectul discuțiilor a fost cu privire la măsurile de combatere a ambroziei. Dl președinte a solicitat fiecărui serviciu după competență să propună măsurile necesare de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei pentru elaborarea unui plan comun în acest sens.


Pe subiectul dat va fi convocată ședința Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale.

Şi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra faptului că ploile frecvente și căldură de peste 30 de grade, favorizează dezvoltarea sporită a ambroziei, care poate fi găsită pe întreg teritoriul ţării, atât pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, cât şi în păduri, în grădini și parcuri. ANSA a solicitat tuturor deținătorilor de terenuri afectate să se ocupe de distrugerea plantei.

Potrivit instituţiei, până la începutul toamnei, polenul ambroziei, purtat de vânt, poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului). Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

“Ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia”, a solicitat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților. „În procesul de cercetare-experimentare în condiții de câmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută”, conform ANSA.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arșiță, preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătății populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?