X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Este foarte important să putem face diferența între Paștele comercial și cel religios, preot

1 mai. 2021,, 13:31   Societate
2275 0

Preotul Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Chișinău spune că, creștinii practicanți, care cu adevărat înțeleg aspectul religios al sărbătorii, trăiesc cea mai mare bucurie pe care o au pe parcursul unui an.

„Sărbătoarea Învierii Mîntuitorului Hristos este sărbătoarea care ne încredințează despre faptul că nu sîntem muritori, ne încredințează despre faptul că în Hristos avem și noi viață veșnică, iar moartea aceasta care ni se întîmplă nu e decît o moarte corporală, prin care trecem de la un fel de viață la un alt fel de viață în aceeași împărăție a lui Dumnezeu în care am intrat prin naștere”, a spus preotul.

Contactat de IPN, părintele Andrei Rusu a declarat că este foarte important ca fiecare să poată discerne între Paștele comercial și Paștile religios. Și aceasta pentru că, din păcate, într-o epocă secularizată, mulți sărbătoresc un Paște secularizat, în care Hristos este exclus. Iar sintagma „Paște fericit”, pe lîngă faptul că duce cu mintea spre o acțiune a dobitoacelor, mai este și legată doar de masă de sărbătoare, de iepurași și tot ce ține de gastronomie, nu și de aspectul religios.

„Or, noi la Paștile creștin sărbătorim Învierea Mîntuitorului Hristos. Și creștinii care sînt practicanți nu sărbătoresc doar în această zi de duminică, ci încep a se pregăti cu 49 de zile înainte de sărbătoare, prin Postul Paștilui. Apoi, Săptămîna Patimilor este una esențială, în care împreună cu Hristos, parcurgem Drumul Golgotei. Intrăm împreună cu Hristos în patima Sa, ca să ne bucurăm de Înviere. Este imposibilă Învierea, fără a parcurge și Golgota”, explică preotul.

Potrivit lui, Învierea Mîntuitorului Hristos este despre moarte și despre viață. Despre faptul că moartea prin Hristos a fost distrusă și că prin Învierea lui Hristos am dobîndit viață veșnică. „Cu acest mesaj, creștinii trebuie să petreacă sărbătoarea de Paști. Celelalte sînt niște chestii secularizate care nu au nimic cu Paștile credincioșilor. Oamenii au știut să facă marketing pe seama acestei sărbători, încît și-au creat propriul Paște. Or, partea spirituală este unica care contează și aceasta constă în a-L găsi, alături de femeile mironosițe și de ucenici, pe Hristos înviat din mormînt – asta e ceea ce cu adevărat creează bucuria Învierii”, a notat preotul.

Părintele spune că ziua de Paști se petrece în biserică. Prin Biserică înțelgem comunitatea creștinilor care se adună pentru a-L slăvi pe Hristos, dar și familiile noastre. Familia creștinilor e mica biserică și din multe mici biserici se constituie marea biserică.

Potrivit lui, în noaptea de Paști, cu respectarea tuturor măsurilor anti-epidemice, în biserică și în curtea bisericii se cîntă cu multă bucurie imnul „Hristos a înviat din morți”. Apoi, după o noapte de rugăciune, creștinii merg acasă pentru a se odihni. Urmează masa de sărbătoare, pe care nu contează ce este pus, ci contează atmosfera de bucurie, în cadrul căreia iar se cîntă „Hristos a înviat”, se discută despre familie, despre bucuria de a fi împreună, avîndu-L pe Hristos în mijloc.

În a doua partea a zilei de Paști, în toate bisericile se săvîrșește Vecernia Mare specifică acestei zile, la care creștinii merg pentru a se bucura alături de comunitatea din care fac parte.

Preotul a spus că încă un aspect important, de care trebuie să ținem neapărat cont, inclusiv în ziua de Paști, este grija față de lumea necăjită. „Inclusiv în această zi trebuie să ne îngrijim de ei, să-i bucurăm prin atitudine, printr-un dar de masa de sărbătoare, prin orice. Altfel, Hristos nu învie în viața și în sufletele noastre, dacă nu ne îngrijim și de cei mai necăjiți decît noi”, a mai spus părintele Andrei Rusu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?