Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Păcăliți cu ”truba”, sau cum cei care au centrale termice proprii vor achita mai mult Termoelectricii

15 dec. 2022,, 00:52 (reactualizat 15 dec. 2022,, 18:01)   Societate
16312 5

În ajunul sărbătorilor de iarnă, autoritățile (mai exact experții din cadrul Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale), au hotărît să le facă un cadou proprietarilor de apartamente din case vechi care au centrale termice proprii.

Așa se facă, că după ce prin decizia din 3 martie 2022, Curtea Constituțională a RM a pronunțat Hotărîrea nr.4 prin care din 1 mai, locatarii care și-au debranşat apartamentele de la sistemul centralizat de încălzire nu mai trebuiau să achite 10 la sută din factura la căldură pentru Termoelectrica, așa cum o făceau pînă atunci, Ministerul infrastructurii a venit cu un ordin prin care acești consumatori vor trebui să achite între 15 și 50% din factură.

Da, da, ați citit bine pînă la 50% din factura la cădura centralizată achitată pentru o țeavă care tranzitează apartamentul lor.

Atunci, în martie 2022, prevederea din legislație care îi obliga să facă acest lucru a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de PAS. Deputatul PAS, Dan Perciun susținea că Ministerul Infrastructurii urmează să elaboreze o formula de calcul mai echitabilă.

Potrivit datelor Termoelectrica, în Chişinău sînt în jur de 25 de mii de apartamente debranşate de la încălzire centralizată. Proprietarii acestora plăteau 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat.


Astfel, autorul sesizări susținea că prevederile contestate sînt vagi și lasă loc de reglementare de către Guvern a unor norme subiective și arbitrare. Guvernul instituie astfel, pentru consumători, o plată pentru un serviciu la care au renunțat, fapt care încalcă dreptul de proprietate.

Decizia Curții Constituționale:

Admite parțial sesizarea depusă și declară neconstituționale punctele 8, 81, 82, 83, 84 și 86 din Anexa nr. 7 la Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002.

Efectele hotărîriii au fost aplicate din 1 mai 2022.

Decizia Curții Constituționale, anulate de un ordin semnat de Spînu

Atunci, cînd a fost luată decizia Curții Constituționale, oamenii s-au bucurat că în sfîrșit vor scăpa de plățile pentru o țeavă care este mult mai rece decît caloriferele conectate la centralele termice pe gaze din apartamente.

Însă euforia deciziei CC a durat exact 7 luni, proprietarii de apartamente cu încălzire autonomă s-au trezit cu facturi la Termoelectrica și CET NORD de două, trei sau chiar cinci ori mai mari decît le aveau pînă în mai 2022.

Astfel, peste noapte, reieșind din raționamentele Hotărîrii Curții Constituționale nr. 4 din 3 martie 2022, prin Ordinul nr.184 din 31.10.2022 al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (publicat în Monitorul Oficial nr.349-361 din 11.11.2022) a fost aprobată și pusă în aplicare „Metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică”.

Noua metodologia prevede ”uniformizarea cheltuielilor” locatarilor și garantarea echității la repartizarea energiei termice în blocurile locative cu sistem colectiv de alimentare cu căldură. Acest act normativ ar fi fost elaborat în baza Studiului privind distribuția consumului de energie termică în clădirile rezidențiale în care există apartamente debranșate de la sistemul centralizat de căldură.

Detaliu care însă ridică semne de întrebare este faptul că ordinul a fost făcut în baza hotărîrii Comisiei pentru Situații Excepționale nr.45 din 31.10.2022, iar într-un final Ordinul a fost semnat de Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în aceiași zi.

De ce autoritățile nu au informat despre aceste decizii importante consumatorii vizați?

Cum a reușit Ministerul să emită ordinul cu ditamai Metodologie în aceeași zi, 31.10.2022, cînd a fost adoptată Decizia nr. 45 din 31.10.2022 a CSE?

Deși înțelegem că ne aflăm în Stare de Urgență, iar deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale sînt supreme în stat, însă tot nu ne este clar cum avînd o hotărîre a Curții Constituționale cu efect din 01 mai 2022 prin care aceste plăti au fost recunoscute ilegale, Ministrul Spînu, fără a informa consumatorii vizați direct, poate emite un ordin intern, care la rîndul său a fost emis în baza Dispoziției Comisiei excepționale nr. 45 din 31 octombrie 2022.

Problema este alta însă, în Metodologia și studiul anexat la ordin nu se face referire directa la țevile din apartamente, ci se spune că se plătește pentru pierderile de căldură din subsol, etaj tehnic, alte spatii comune.

Metodologie de calcul elaborată de Ministerul Infrastructurii

Prin noua metodologie, specialiștii din cadrul Ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale, au hotărît că 10% din costul unui metru pătrat încălzit este prea mic, iar acesta ar trebui să crească în dependență de anumiți factori și seria apartamentelor pînă 15 - 50%.

În baza unui exemplu de calcul pentru un apartament pentru o clădire tip seria 143, aporturile directe şi indirecte de căldură constituie 31,45% pentru apartamentele debranşate.

Specialiștii au ajuns la concluzia că aportul direct de căldură de la țevile care tranzitează apartamentele debranșate este de 15% pentru toate tipurile de case. Izolarea coloanelor este necesar de exclus, deoarece nu se poate garanta în interiorul proprietăţii private integritatea acesteia în timp.
Totodată, în cazul cînd casa scării nu este încălzită, aportul indirect de energie nu trebuie să fie luat în considerare, deoarece acesta este format proporţional de toţi consumatorii atît cei conectaţi la SCAET, cît şi cei debranşaţi. În cazul în care casa scării este încălzită (fie există radiatoare sau trec coloanele magistrale), atunci aportul indirect de căldură constituie 6,9% indiferent de seria casei sau număr de etaje.
Pentru subsolul încălzit aportul indirect de căldură constituie o valoare fluctuantă şi estimativ se determină prin relaţia ksub.înc. = −0.079 ∗ ln(???) + 0.2672, [%] , unde net este numărul de etaje. În cazul cînd subsolul nu este încălzit, iar suprafaţa apartamentelor debranşate este mai mică de 50% atunci relaţia ia forma ksub. = −0.046 ∗ ln(???) + 0.1448, [%]. În cazul cînd subsolul nu este încălzit, iar suprafaţa apartamentelor debranşate este mai mare de 50% atunci relaţia ia forma ksub. = −0.046 ∗ ln(???) + 0.1448 ∗ (1 − ????), [%]. În cazul în care nu există subsol, atunci în calcule se utilizează relaţia pentru subsol neîncălzit funcţie de cota suprafeţelor debranşate.
Pentru etajul tehnic încălzit aportul indirect de energie se determină după relaţia – ket.înc. = −0.18 ∗ ln(???) + 0.6376, [%]. Pentru etajul tehnic neîncălzit şi o cotă a apartamentelor debranşate ca suprafaţă mai mică de 50% relaţia de calcul este ket. = −0.121 ∗ ln(???) + 0.3749, [%]. Pentru etajul tehnic neîncălzit şi o cotă a apartamentelor debranşate ca suprafaţă mai mare de 50% relaţia de calcul este ket. = −0.121 ∗ ln(???) + 0.3749 ∗ (1 − ????), [%]. În cazul în care nu există etaj tehnic, atunci în calcule se utilizează relaţia pentru etaj tehnic neîncălzit funcţie de cota suprafeţelor debranşate.
N.B! Utilizarea cotei de 10% pentru aportul de căldură indirect pentru apartamentele debranşate duce la realocarea cheltuielilor în proporţii esenţiale (de aproape 20%) pe spatele celor rămaşi conectaţi la încălzirea centralizată.

Cota mare a apartamentelor debranşate duce la creşterea esenţială a realocării cheltuielilor pentru încălzire pe seama celor rămaşi conectaţi la SCAET. Astfel, această valoare poate ajunge la 50%.

Într-un comentariu pentru bani.md deputatului PAS, Dan Perciun, care este și autorul sesizării la CC a menționat că dacă metodologia este bună sau nu nu este un subiect de discuție.

”Curtea Constituțională a spus că nu erau argumente clare pentru această plată, că în principiu această plată trebuie să fie în baza unei metodologii clare, transparente. Acuma Ministerul Infrastructurii a pregătit o metodologie și au împins-o prin CSE. Este o metodologie stufoasă în care este prezentat și un studiu. Curtea nu a spus că o asemenea plată nu poate fi de principiu, că la acea etapă nu existau argumente clare care să explice de ce în diferite circumstanțe plătesc aceeași sumă și de ce este de 10%. Curtea nu a anulat posibilitatea prevederea unei plăți, dar a cerut un cadru mai clar care să o reglementeze în ce situații cine țiț cât achită. Că metodologia e bună sau nu e un subiect de discuție”, a declarat Dan Perciun.

Decizia adoptată pe furiș de Ministerul Infrastructurii, a înfuriat consumatorii

După ordinul semnat de Andrei Spînu, oamenii, fără a fi informați despre noile prevederi, s-au pomenit cu facturi pentru o jumătate de lună de 500, 700 și chiar 1000 de lei. Pentru ce? Pentru cîțiva metri de țeavă care de cele mai multe ori este rece, dar nu caldă.

Consumatorii vizați și-au vărsat indignarea pe rețelele sociale.

”În metodologia minunata, la sfîrsit, au prezentat un model de calcul pentru blocurile din seria 143... Apartamentele debransate reiese că trebuie să achite 31,45% din costul încălzirii, nu pot sa cred așa ceva! Apartamentul este situat la parter, coloanele sînt abia-abia calde, iar noi de fapt încălzim subsolul și vecinii, nu invers. Mare jale”, a scris o internaută.

”Ei pe furiș, tot legal, publicat în Monitorul Oficial la data de 11.11.2022! Mahinație legalizată cu ajutorul Dispoziției CSE nr. 45. Cine este Comisia Excepțională? Pai avem stare de urgenta, ea decide TOT! Poate ignora chiar și hotaririle Curții Constituționale”, a scris un alt internaut în comentariul unei postări.

”Sînt și eu la parter și mai sînt și de colț. Am izolat termic apartamentul ca să fiu în rînd cu recomandările în speranța că plătesc mai puțin. Și acum baț ți îmi bagă 700 de lei. Aproape echivalentul cu prețul pe care l-am plătit pentru gaz! Să-și ia trubele și să și le bage lor în facturi!”, spune un alt internaut.

Vecinul meu din blocul de alături are o veselie și mai mare. Fii atent! Pensionat: 108 lei pt gaz (cu avtonomka) și 820 de lei pentru trubă!!! Alt vecin care e la încălzire centralizare are 700 de lei pe tot apartamentul! Tu înțelegi cumva ce se întîmplă? Unu pe o lună plătește încălzirea 700 de lei iar altul 800 doar pentru stoiak”, precizează o altă internaută.

Strigător la cer ați spune voi? Nu vom veni cu comentarii, vă lăsăm să comentați voi singuri aceste decizii ”nechibzuite” din punctul nostru de vedere.

Într-un răspuns la linia telefonică destinată consumatorilor, operatorul de la Infobon a anunțat sec că este un nou ordin prin care se aplică o nouă metodologie, iar care este procentul achitat de apartament îl decid cei de la Termoelectrica împreună cu cei de la APLP (Asociatii de proprietari de locuinte privatizate), însă în baza căror concluzii, studii nu s-a explicat. Pentru detalii, însă am fost îndemnați să trimitem o petiție la adresa InfoBon ca să aflăm care este procentul achitat pentru un apartament de pe o adresă care ne interesează.

De menționat că în această situație, potrivit Termoelectrica sînt circa 25 de mii de proprietari de apartamente doar din mun. Chișinău.

Altfel spus, aici se potrivește vorba cîntecului: ”Pleacă ai noștri, vin ai noștri... noi rămînem tot ca proștii!”

14
1
1
11
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?