Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Noi detalii în cazul tînărului din stînga Nistrului, împușcat mortal

20 iul. 2021,, 16:45   Societate
2833 2

Presa din stînga Nistrului dezvăluie detalii despre moartea lui Alexandru Ceban, recrutul în vîrstă de 18 ani, împușcat vineri, 16 iulie, în timpul unor exerciții militare.

Potrivit site-urilor de știri de la Tiraspol, tînărul a fost împușcat dintr-o armă Kalașnikov montată pe o blindată. Împușcătura a fost efectuată de adjunctul comandantului Ivan Malahovski, notează Jurnal.md.

Acesta a intrat în compartimentul blindatei și, fără să se asigure că pe teritoriul poligonului nu este nimeni, a efectuat o rafală.

În urma rănilor primite tînărul a decedat pe loc. Ivan Malahovski a fost reținut și, la momentul actual, prin decizia instanței de la Tiraspol, se află în izolatorul de detenție preventivă.

Amintim că Biroul de reintegrare a solicitat organelor de drept să investigheze acest incident în regim de urgență și, totodată, a sesizat Oficiul Avocatului Poporului asupra necesității de a monitoriza acest caz în regim prioritar și de a acorda toate formele de asistență disponibile și relevante în acest sens.


Anterior, Promo-LEX, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a prezentat un studiu cu privire la consecințele încorporării forțate a tinerilor în structurile paramilitare din această regiune. Potrivit autorilor studiului, tinerii din stînga Nistrului, neavînd remedii eficiente la îndemînă sau o alternativă legală, de regulă, sînt forțați să aleagă între serviciul militar într-o structură paramilitară ilegală, închisoare și alte numeroase probleme.

Promo-LEX a descris mai multe exemple de cazuri de încălcare a drepturilor omului în cadrul acestor structuri și a atras atenția autorităților că încorporarea tinerilor a avut loc chiar și pe timp de pandemie, în primăvara anului 2020.

Caracterul forțat al acestei structuri reiese, pe de o parte, din obligația absolută de încorporare a tinerilor în vîrstă de 18-27 de ani într-o structură paramilitară care este din start ilegală, iar pe de altă parte, din sancțiunile drastice pe care le riscă persoanele ce încearcă să se împotrivească acestor reguli.

Cu alte cuvinte, cadrul juridic local reprezintă o capcană bine stabilită pentru tinerii din regiunea transnistreană doar pentru simplul fapt că au o anumită vîrstă și au domiciliul în una dintre localitățile controlate de regimul de la Tiraspol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?