X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Nedeoglo: "Specialitatea de arhitectură este transformată într-o monedă de schimb a unor conflicte private"

1 feb. 2022,, 02:15   Societate
4137 0

În Moldova astăzi se pune întrebarea cu privire la existența specialității "Arhitectură", deoarece Catedra de arhitectură a Facultății de urbanism și arhitectură a Universității Tehnice din Moldova (UTM) nu este în măsură să ofere specialiști cu studii calitative sub îndrumarea unui specialist dintr-un alt domeniu, iar specialitatea unui arhitect din țară este transformată într-o monedă de schimb a unor conflicte private.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de socializare de activistul civic, arhitectul, membru al Consiliului urbanistic al municipiului Chișinău, Denis Nedeoglo, relatează Noi.md.

Astfel, el a comentat reacția Rectorului Universității Tehnice, Viorel Bostan, la rezultatele concursului pentru funcția de șef al Catedrei de arhitectură a Facultății de urbanism și arhitectură a Universității Tehnice din Moldova (UTM), care a provocat un val de critici în cercurile științifice și a izbucnit un scandal după ce în această funcție a fost numită Angela Munteanu, despre care unii angajați ai Universității spun că nu are abilitățile necesare pentru a conduce acest departament.

"Dacă e să rezumăm ceea ce s-a declarat, din punctul meu de vedere avem următorul lucru: "Da, noi ignorăm în mod demonstrativ vocea rațiunii și cerințele comunității profesionale, dar în schimb vom găsi ce foi să semnăm pentru a crea aparența legalității acțiunilor noastre..."Am înțeles corect ce s-a spus?", se întreabă Denis Nedeoglo.

Potrivit acestuia, dacă este corect, atunci din cele spuse rezultă cel puțin două întrebări.

1) De ce este organizat un concursul dacă Senatul îi ignoră complet rezultatele?

"Fie nu desfășurați concurs, nu imitați procesul de alegere, ci pur și simplu numiți în funcție, fie faceți așa cum se face la orice concurs. Senatul ar trebui să aibă o singură funcție: să aprobe sau să nu aprobe rezultatele concursului. Dacă nu există suficienți candidați, atunci nu este nevoie să organizați un concurs. Căutați candidați. Dar! Candidații care îndeplinesc cerințele specialității pe care ar trebui să o conducă! Adică arhitecți și cu grad științific", a spus activistul civic, arhitectul, membru al Consiliului Urbanistic Chișinău.

El a pus și a doua întrebare.


2) neavînd nimic personal împotriva candidatului desemnat de senat, vreau să știu cum Catedra de arhitectură poate fi condusă de un specialist dintr-un alt domeniu?

"Vă imaginați, să zicem, un filolog care conduce Catedra de chimie? Cum va fi motivat acest lucru? Că lucrările de chimie sunt, de asemenea, scrise cu litere și cifre, precum și cuvinte?! Dacă rectorul nu vede nicio contradicție în acest sens, atunci eu personal nu mai am nici o iluzie cu privire la calitatea conducerii UTM.

Anume aceste întrebări sînt principalele, dar nu personalitățile celor care au participat la această farsă numită "concurs pentru înlocuirea șefului Catedrei de Arhitectură al Facultății de urbanism și arhitectură". Colegi, corectați-mă dacă credeți altfel", a scris Denis Nedeoglo.

"Fără exagerare, în opinia mea astăzi se pune întrebarea existenței specialității de "Arhitectură" în Moldova. Nu cred că catedra este capabilă să ofere astăzi specialiști calificați. Și înțelegem motivele obiective reale ale acestei situații. Dar dacă ctedra de arhitectură va fi condusă de specialiști din alte domenii, cine îi va învăța pe studenți arhitectura? Nu desen, nu sculptură, nu DPI, ci Arhitectură? Sînt extrem de dezamăgit de ceea ce se întîmplă. Și cel mai trist lucru este că specialitatea în sine este transformată într-o monedă de schimb a unor conflicte personale", a spus activistul civic, arhitectul, membru al Consiliului Urbanistic Chișinău.


Trebuie remarcat faptul că, răspunzînd la întrebarea Noi.md, rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, a precizat că, potrivit Regulamentului privind înlocuirea funcțiilor de conducere în instituțiile de învățămînt superior, ultimul cuvînt referitor la candidați îi aparține Senatului universității, care, cu majoritatea de voturi, a susținut candidatura Angelei Munteanu, contracandidata actualei șefe a departamentului, Aurelia Carpov, care a fost susținută de personalul Catedrei.

"La început, ședințe a avut loc online, iar mai tîrziu a fost convocată o ședință cu o prezență fizică pentru a ne asigura că totul se face corect. 28 de membri ai Senatului universitar, adică majoritatea, au votat pentru doamna Munteanu. Munteanu a cîștigat de trei ori, dar departamentul are o opinie diferită. Îmi pare rău, dar șeful departamentului este ales de membrii Senatului, așa se spune în regulament. Văd o oarecare supărare, poate chiar teamă că vor fi conduși de o altă persoană și nu de cea cu care s-au obișnuit, deși și ea este colega lor", a spus rectorul UTM.

Comentînd acuzațiile Uniunii Arhitecților din Moldova că o persoană care nu îndeplinește cerințele funcției a fost nominalizată pentru această funcție, Viorel Bostan a precizat că Uniunea are tot dreptul să-și exprime opinia, dar din punct de vedere juridic totul a fost corect.

"Aceasta este o chestiune de nemulțumire personală, dar totul a fost legal, de aceea pe noi ne îngrijorează manipulările, iar pe rețelele de socializare acest lucru a dus chiar la insulte și mie mi se pare că este un lucru foarte urît", a adăugat rectorul.

La rîndul său, președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, Iurie Povar, într-o declarație publică, și-a exprimat dezacordul față de decizia Senatului UTM privind alegerea unui candidat din domeniul artelor plastice în funcția de șef al Departamentului de arhitectură. Potrivit acestuia, cîștigătorul concursului nu are cunoștințele și abilitățile necesare în domeniul arhitecturii și planificării urbane și nu are experiență managerială de bază.

"Candidatul principal la postura dată a fost șeful actual, care datorită capacităților organizatorice, inițiativei, insistenței și verticalității a avut potențialul de a crea din nou colectivul departamentului și de a implica în procesul educațional arhitecți și cadre didactice notorii din țară și străinătate”, se spune în declarația Președintelui Uniunii Arhitecților din Moldova.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?