Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Profesorii din Taraclia nu-și primesc salariile de cîteva luni

13 oct. 2021,, 10:30   Societate
4159 0

Profesorii de ala gimnaziul din satul Musait, raionul Taraclia, nu-și primesc salariile.

Oxana Șevcenco, profesoară la gimnaziul din satul Musaitu, a spus că și-a primit salariul pentru lunile mai și iunie 2021, în iulie a plecat în concediu, dar a primit aproximativ 30% din salariul de concediu. Potrivit profesoarei, ea și colegii ei s-au adresat la Direcția educație, conducerea raională, Ministerul educației, dar nu au primit niciun răspuns, relatează Noi.md.

- Nu avem nevoie de un răspuns, vrem salariu. Sînt mamă solitară, copilul învață și din bursa sa mi-a dat bani pentru pîine. E normal așa ceva?! Potrivit directorului, restanțele salariale pînă la 1 septembrie se ridicau la 207 mii lei. Aceasta sumă nu include salariile pentru septembrie, a spus Șevcenko.

Administrația raională este conștientă de situația actuală din gimnaziul Musaitu, conducerea a adresat Ministerului Finanțelor o scrisoare privind alocarea de fonduri suplimentare. Potrivit vicepreședintelui raionului Lazar Dermenji, o astfel de situație s-a creat în trei instituții de învățămînt din raion.

- În general, aproape toate instituțiile de învățămînt din raion funcționează cu deficit. Pînă la sfîrșitul anului avem nevoie de încă 6,5 milioane de lei. În anul curent doar gimnaziul din satul Budăi și gimnaziul nr. 3 din oraș Taraclia au ieșit la zero. Restul instituțiilor de învățămînt au ieșit cu un deficit, spune Dermenji.


Potrivit lui, această situație apare din cauza numărului mic de elevi din clasă.

- Sînt puțini copii în clase - 9-10-12 copii, iar profesorii primesc un salariu pentru 25. Iar banii nu vin pentru 25 de elevi, ci pentru 10-12. Prin urmare, se formează astfel de deficite, a explicat vicepreședintele raionului Taraclia. Gimnaziul din satul Musaitu are 10 profesori și 47 de elevi.

- Musaitu și-a luat bugetul mai devreme, adică mai devreme și toți împreună și-au luat concediu. În plus, confuzia din guvern - dacă înainte trimiteau banii în tranșe, anul acesta au avut loc alegeri și, pînă a fost format guvernul, pînă a început să funcționeze parlamentul, iată de ce au apărut restanțe”, a spus Dermenji.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor a promis că va aloca fonduri pentru a achitarea datoriilor. Din 2013, în Moldova se aplică o nouă formulă de finanțare a instituțiilor de învățămînt - banii urmează elevul, adică pentru fiecare elev se plătește o anumită sumă. Aceasta înseamnă că, cu cît mai mulți elevi are școala, cu atît mai mulți bani primește instituția și le folosește la discreția sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?