X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Putem avea încredere în Pfizer?

3 mar. 2021,, 18:10   Societate
3718 6

Este greu și chiar criminal să avem încredere în vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului, deoarece această companie are un istoric foarte nefavorabil și nu putem risca cu sănătatea a miliarde de cetățeni.

După cum a spus cunoscutul jurnalist rus Maxim Cononenco, în 1996, în rezultatul testării ilegale de către compania Pfizer a preparatului Trovan în Nigeria (statul Kano), au murit 11 copii, alte zeci de copii au devenit invalizi.

”În 1999, în revista Journal of the American Medical Association (JAMA) a fost făcut public cazul în care compania Pfizer a falsificat o serie de testări clinice ale preparatului fungicid fluconazol, și a refuzat să ofere cercetătorilor datele necesare analizei.

Împotriva companiei Pfizer au fost intentate 3000 de chemări în judecată pentru acțiunile ilegale de comercializare a celecoxibului și valdecoxibului – preparate din grupul AINS, mai periculoase ca vechile AINS. În a.2004 compania a expediat medicilor danezi o scrisoare deschisă, în care susținea că Pfizer a revizuit rezultatele testărilor clinice ale celecoxibului, efectuate pe mai bine de 400 000 pacienți, și nu a depistat semne că preparatul ar spori riscul efectelor cardio-vasculare. Amenda pentru această dezinformare a constituit suma de 2000 dolari.

În anul 2004, Pfizer și-a recunoscut vina în cazul a două infracțiuni și a achitat 430 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile de publicitate frauduloasă a preparatului antiepileptic neurontin (gabapentin) conform unor indicații neaprobate. În septembrie,2009 în SUA compania Pfizer a fost amendată cu suma-record pentru companiile farmaceutice americane de 2,3 mlrd. dolari pentru publicitatea inadecvată a patru preparate: analgezicul Bextra, neurolepticul atipic Geodon (în FR el este comercializat cu denumirea zeldox (ziprasidon), preparatul antiepileptic Lyrica (pregabalin) și antibioticul Zyvox.


Întreprinderea-fiică a companiei a recunoscut că a marcat eronat medicamentele ”cu intenția de a minți sau a duce în eroare”. Instanța a amendat Pfizer cu 1 miliard de dolari pentru mituirea angajaților din sănătate, care plasau aceste leacuri pe piață. Șase dintre acești colaboratori au primit 102 mln. de dolari. În a.2010 jurații au recunoscut că Pfizer a încălcat legea federală privind organizațiile care practică racketul și corupția, și trebuie să achite prejudicii în sumă de 142 mln. Jurații au ajuns la concluzia că Pfizer participă la racket pe parcursul ultimii zece ani.

În anul 2011 Japonia a sistat oficial utilizarea vaccinului contra pneumoniei și meningitei, produs de Pfizer, după ce patru bebeluși au decedat în trei zile după vaccinare… ”, a scris Cononenco.

”Fiți de acord, este imposibil și chiar criminal să ignori acest palmares, căci este vorba despre sănătatea a miliarde de cetățeni”, a menționat el.

Jurnalistul a atras atenția și la faptul că Pfizer are relații vechi cu compania BioNTech SE. Chiar dacă aceasta a fost fondată relativ recent, în a.2008, istoria ei conține o pagină foarte semnificativă. În septembrie,2019 BioNTech a semnat un acord cu Fondul lui Bill și Melinda Gates.

Un comunicat oficial menționa: ”pentru dezvoltarea programelor de creare și elaborare a vaccinurilor preclinice și a imunoterapiei în baza preparatelor - candidate pentru profilaxia infecției HIV, a tuberculozei și altor maladii”. Apoi, în luna decembrie a aceluiași an Banca Europeană pentru Investiții a oferit BioNTech 50 milioane de euro în cadrul programului ”Planul de investiții pentru Europa”.

Inițial Pfizer și BioNTech au semnat contracte de livrare a 30 mln. doze pentru Marea Britanie și alte 100 mln. doze pentru SUA. Japonia a comandat 120 mln. doze de vaccin, însă a cerut dovezi incontestabile ale securității lui.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, primele doze de vaccin Pfizer ar putea ajunge în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie prin intermediul platformei COVAX.

În cadrul dialogului cu președintele regional al Pfizer, Sinan Atlig, ea a menționat posibilitatea obținerii vaccinului pentru cetățenii moldoveni în cel mai scurt timp posibil.

”Am dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să recepționeze și să imunizeze cetățenii cu vaccin Pfizer, care necesită condiții speciale de păstrare și transportare, la temperaturi foarte joase”, a spus Maia Sandu.

Dosarul cu actele necesare va fi trimis la Chișinău astăzi, iar vineri reprezentanții companiei vor avea o ședință cu echipa responsabilă de procesul de imunizare de la Chișinău.

Președintele a discutat, de asemenea, cu echipa Pfizer și despre condițiile de recepționare a vaccinului Pfizer în contextul donației din partea României, dar și despre interesul țării noastre de a face achiziții proprii de vaccin.

Agenția Medicamentului din Republica Moldova a anunțat anterior că a înregistrat trei vaccinuri anti-COVID: AstraZeneca, Pfizer și Sputnik V.
Cu toate acestea, soarta vaccinului rusesc (Sputnik V) rămîne incertă, dar fiind faptul că autoritățile de la Chișinău au declarat că în campania de vaccinare a populație vor fi folosite doar vaccinurile agreate de OMS și Agenția Europeană a Medicamentelor. Sputnik V ar putea fi folosit doar în cadrul centrelor private de imunizare.

În Republica Moldova campania de vaccinare în început la data de 2 martie. Primele persoane vaccinate sînt medicii din secțiile de ATI și cele cu profil COVID-19. Vaccinul care este acum folosit în țara noastră este AstraZeneca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?