X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova, intermediară în afacerea cu arme din UE

8 oct. 2021,, 08:32   Societate
2605 2

Trei firme din UE sînt suspectate de încercarea de a face contrabandă cu arme în Belarus și Rusia, ceea ce ar putea să fie vîrful unei piețe negre mai mari, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 puști și pistoale prin Moldova în Rusia în 2020, potrivit unui document moldovenesc ajuns în posesia EUobserver.

Transportul a inclus puști cu lunetă de model CZ TSR, care pot fi utilizate atît pentru sport, cît și de trupele speciale. Firma ungară „De Fango” și firma slovacă „XXeurope” au încercat, de asemenea, să exporte sute de mii de cartușe de muniție prin Moldova în Belarus cam în același timp, se arăta în documentul intrat în posesia reporterilor de la publicația belgiană.

UE a impus embargouri la exportul de arme către Belarus și Rusia în 2011 și 2014.

Un ofițer moldovean a oferit informațiile – o prezentare PowerPoint de 12 pagini, creată de autoritățile moldovenești de aplicare a legii – unui diplomat al UE la Chișinău în iulie pentru a trage alarma.


Ca intermediar al acestei afaceri apare firma moldovenească „Cartuș”, o companie rusă numită „Alliance”, și una din Belarus, „Outdoor Team”, în presupusa schemă de ocolire a sancțiunilor UE.

„Care sînt documentele necesare în țările UE pentru a exporta [articole militare] în țări terțe?”, a întrebat documentul oferit de ofițerul moldovean reprezentantului diplomatic al UE.

„Eludarea embargourilor [UE] prin utilizarea unor state [Moldova] care nu au ratificat embargoul este incriminată sau implică doar răspundere pecuniară?”, se mai menționează în document.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a confirmat unul dintre cazuri pentru EUobserver, spunînd: „Guvernul [moldovenesc] a oprit o încercare de a exporta muniții civile în Belarus”.

„Au fost confiscate și sînt ținute în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Justiția [...] a deschis o anchetă asupra cazului, urmată de mai multe percheziții săptămîna trecută”, a declarat Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Munițiile au fost importate din Ungaria, dar au fost produse în Finlanda și Elveția”, a adăugat ministerul, lărgind lista potențialilor vinovați ai UE.

Moldova a fost „deschisă colaborării cu orice instituție UE sau agenție a statelor membre UE care investighează acest caz”, a declarat ministerul pentru EUobserver.

„Guvernul [prim-ministrului Natalia] Gavrilița ... a făcut din aceasta o prioritate în lupta împotriva corupției și în curățarea instituțiilor statului”, a mai spus acesta.

Slovacia a coroborat afacerile suspecte ale XXeurope.

„Putem confirma că XXeurope a solicitat o licență de export pentru muniție cu un utilizator final declarat în Moldova (pentru piața civilă) în aprilie 2020. După o examinare amănunțită a cererii, MAE slovac [ministerul afacerilor externe] a decis să nu acorde o permisiune pentru export”, a spus acesta.

„Slovacia aplică un control strict în exporturile de arme”, a adăugat aceasta.

„Cehia implementează, de asemenea, pe deplin toate embargourile de arme ale UE sau ONU”, a declarat ministerul său de externe pentru EUobserver.

Ministerul maghiar de Externe a declarat că „respectă ... normele privind embargoul asupra armelor și alte măsuri restrictive adoptate de Națiunile Unite sau de Uniunea Europeană”.

„De Fango”, compania maghiară de arme, a declarat pentru EUobserver că „nu furnizează bunuri către Rusia și Belarus”.

„Toate livrările efectuate de compania noastră se efectuează exclusiv cu permisiunea autorităților de stat competente din Ungaria, respectînd toate legile maghiare și legile UE”, a adăugat aceasta.

Firma cehă „Česká zbrojovka” și compania moldovenească „Cartuș” nu au răspuns la întrebări.

Solicitat de Portalul Anticoruptie.md, directorul „Cartuș”, Vasile Gondiu, a spus că firma nu a exportat niciodată nimic, detaliu care poate să fie verificat la vamă.

„În 2019, am livrat cîteva pistoale sportive unui club sportiv din orașul Sankt Petersburg. Acest club sportiv participă la competiții internaționale. Pistoalele erau produce de o companie cehă, „CZ”. Domnii m-au rugat, dacă am posibilitate, să le livrez cîteva pistoale sportive dacă autoritățile statului îmi vor permite. Autoritățile mi-au permis livrarea. A fost o livrare micuță de cîteva pistoale sportive de „CZ shadow”. Ăsta este unicul export al nostru și, uitați-vă, ce mizerie”, a spus Vasile Gondiu, directorul „Cartuș”.

„XXeurope”, firma slovacă, care se află în Žilina, nord-vestul Slovaciei, nu are un număr de telefon sau o adresă de e-mail. Firma bielorusă Outdoor Team, care se află într-o zonă industrială din afara Minsk, nu a răspuns. Un bărbat care a răspuns la apelurile EUobserver la firma rusească „Alliance” din Sankt Petersburg, Rusia, a refuzat să se identifice. Dar el a spus: „Nu avem niciun interes să vorbim despre această problemă. Este o emoție prea mare [sic]. Nu avem nevoie să vorbim cu Dvs. La revedere”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?