X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Republica Moldova va primi mai puține vaccinuri, decît anunțase Ministerul Sănătății

4 feb. 2021,, 15:00   Societate
2809 6

Republica Moldova va primi 156.000 de vaccinuri produse de partenerul coreean al producătorului AstraZeneca și alte 24.570 de doze de la Pzifer/BioNTech.

Cifrele au fost publicate astăzi de către OMS și sînt diferite de ceea ce a anunțat Ministerul Sănătății acum cîteva zile. Nici măcar aceste doze nu sînt „bătute în cuie”. Cifrele s-ar putea schimba în funcție de capacitățile de producție de la cele 3 firme producătoare și partenerii acestora, scrie sanatateinfo.md

Astfel, începînd din această lună vom primi 156.000 de doze de vaccinuri de la AstraZeneca, produse de partenerul acesteia SK Bioscience din Coreea. Aici este important de menționat că vaccinurile AstraZeneca vor fi produse și la Serum Institute of India.

Ministerul Sănătății anunțase sîmbătă că a primit confirmarea pentru 280.000 de doze, astfel că nu este clar de ce cantitatea destinată Republicii Moldova a scăzut aproape în jumătate. În același timp, vom primi 24.570 de doze de la producătorii Pfizer/BioNTech.

Datele au fost publicate în cadrul Mecanismului Covax, ce are rolul de a asigura țările slab dezvoltate cu vaccinuri anti-Covid. În document se menționează clar că este vorba despre alocări orientative pentru primele două trimestre ale acestui an, iar datele pot să se schimbe în timp din mai multe motive ce țin de:

  • capacitatea producătorilor actuali.
  • apariția altor vaccinuri în perioada imediat următoare.
  • alte circumstanțe ce nu pot fi anticipate.

Astfel, toate statele incluse în mecanism vor primi vaccinuri suficiente cît să acopere 3% din întreaga populație. Decizia a fost luată astfel din cauza capacității limitate de producție și a cererii prea mari pentru serurile anti-Covid. Astfel, toate țările vor avea acces la vaccinuri, deși într-o proporție mai limitată.

În cazul în care nu se va rata nicio doză, vaccinurile pe care le vom primi ar fi suficiente pentru imunizarea a numai 78.000 de oameni cu serul AstraZeneca și a 12.285 de oameni - cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech, avînd în vedere că este nevoie și de doza de rapel.

„Această distribuție indicativă este destinată să ofere îndrumări provizorii participanților la COVAX, oferind un scenariu de planificare pentru a permite pregătirile pentru alocarea finală a numărului de doze pe care fiecare participant le va primi în primele runde de distribuție a vaccinului. Prin urmare, nu reprezentă un angajament final și poate fi modificată, conform avertismentelor menționate. Cu toate acestea, partenerii COVAX consideră că publicarea acestor informații, care a fost acum împărtășită tuturor economiilor participante la Facilitatea COVAX, marchează un prim pas important în furnizarea guvernelor și a liderilor din domeniul sănătății publice cu informațiile de care au nevoie pentru a pune în aplicare pași practici pentru furnizarea dozelor și lansarea cu succes a vaccinurilor la nivel național”, se menționează în anunțul publicat astăzi.

În același anunț, se mai menționează că vaccinul AstraZeneca nu a fost înregistrat pentru utilizare de urgență conform procedurii OMS (WHO Emergency Listing), dar că procedura se află acum în desfășurare.

„În așteptarea acestor decizii finale și pe baza estimărilor actuale ale ofertei, COVAX a furnizat o distribuție orientativă pentru fiecare participant, acoperind primul trimestru și al doilea din 2021. Alocarea finală a vaccinului (vaccinurilor) AstraZeneca va fi efectuată în urma procesului și guvernanței conturate și convenite de către toți participanții și va fi supusă validării Grupului de alocare independentă a vaccinurilor (IAVG). Este important să subliniem că distribuția orientativă se bazează pe comunicarea actuală a disponibilității estimate de producători. În acest sens, este probabil ca distribuția să fie ajustată în funcție de circumstanțele dificil de anticipat și de variabilele care evoluează constant”.

Dispute pe marginea vaccinului AstraZeneca

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele mai în vîrstă decît 65 de ani este pusă în discuție în numeroase țări europene exact în aceste zile. Mai întîi Germania, apoi Italia au anunțat că nu vor folosi acest vaccin pentru vîrstnici pe motiv că ar fi ineficient. Această poziție este deja împărtășită astăzi de către Franța, Polonia și Suedia.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a primit recomandare de autorizare de la Agenția Europeană a Medicamentului pe 29 ianuarie și a fost autorizat în UE în regim de urgență în aceeași zi. În comunicatul său, EMA a explicat că vaccinul a fost testat pe persoane începînd de la 18 pînă la 55 de ani, dar nu se știe dacă acest vaccin este eficient pentru persoanele mai în vîrstă. Experții EMA au ajuns la concluzia că vaccinul poate fi administrat totuși vîrstnicilor peste 60 de ani, dar mai multe date sînt așteptate din studiile clinice care se află în desfășurare și care implică participanți vîrstnici.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populație

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?