Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova trebuie să se implice mult mai activ în toate proiectele de integrare în spațiul post-sovietic. Opinie

19 noi. 2021,, 12:15   Societate
3068 0

Moldova trebuie să se implice mult mai activ în toate proiectele de integrare în spațiul post-sovietic, consideră ex-președintele Igor Dodon.

„Pe parcursul a 20 de ani, țara noastră și-a schimbat de mai multe ori vectorul politicii externe, s-a confruntat cu un șir de dificultăți social-economice, politice și demografice. Dar în toată perioada dată, în pofida tuturor provocărilor, Federația Rusă a fost și continuă să fie alături de Moldova, urmând buchia și spiritul Marelui Tratat, care își menține importanța și permite Moldovei și Rusiei să-și dezvolte relațiile în interesele țărilor și popoarelor noastre”, a declarat președintele PSRM Igor Dodon cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a semnării Tratatului de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

„Pentru noi a fost ușor să găsim un limbaj comun cu cetățenii Rusiei, întrucât ne unesc aceleași temelii civilizaționale, religia ortodoxă comună, paginile glorioase din trecut. Noi nu vom uita niciodată faptele eroice ale ostașilor ruși și sovietici care, cu prețul propriilor vieți, au eliberat pământul nostru de cotropitorii străini. Nu vom uita nici de aportul Moscovei în ascensiunea economiei naționale a republicii noastre, în dezvoltarea industriei, sferei sociale.

Această cooperare continuă și astăzi, în anii de independență a țărilor noastre”, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

„Federația Rusă este furnizorul exclusiv de gaze naturale în Moldova și principala piață de desfacere pentru produsele agricole moldovenești. În Rusia muncesc sute de mii de conaționali de-ai noștri. Pe teritoriul Rusiei locuiește cea mai mare diasporă moldovenească.


Spre regret, n-am realizat totul ce ne-am propus în relațiile noastre bilaterale. Anumiți politicieni iresponsabili și reprezentanți ai elitei creative participă la diseminarea propagandei anti-Rusia, care este „în vogă” în unele cercuri internaționale, în falsificarea istoriei noastre comune, în denaturarea paginilor glorioase ale trecutului. Oamenii care au venit la guvernare în Moldova anul trecut și anul acesta continuă să distrugă relațiile cu Rusia, inclusiv prin participarea la niște acțiuni dubioase și vădit provocatoare, cum ar fi „Platforma Crimeea”. Considerăm că sunt extrem de periculoase provocările împotriva militarilor ruși care își desfășoară misiunea de menținere a păcii pe malurile Nistrului.

Totodată, este stopată în mod nejustificat participarea Moldovei la proiectele de integrare în spațiul post-sovietic. În context, este oportun să amintim eforturile pe care le-am depus personal în funcția de Președinte al Republicii Moldova în anii 2017-2020 privind consolidarea raporturilor comerciale și economice cu Rusia și cu alte țări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Datorită înțelegerii mele personale cu Vladimir Putin și susținerii din partea liderilor altor țări din UEEA, Republica Moldova a devenit prima țară care a obținut statutul de observator în organizația respectivă. Această realizare ne-a permis să exportăm fără taxe mai multe categorii de produse agricole moldovenești pe piața rusă, grație cărui fapt, fermierii din Moldova au economisit sute de milioane de lei anual. Însă noua guvernare practic a anulat această realizare importantă, renunțând să continue cooperarea cu UEEA, ceea ce în consecință, a cauzat prejudicii considerabile economiei naționale”, a menționat Igor Dodon.

El consideră că relațiile bilaterale dintre Moldova și Rusia au nevoie de un impuls nou, precum și de continuarea realizării tuturor proiectelor comune care au fost inițiate în perioada anilor 2016 - 2020. Moldova trebuie să se implice mult mai activ în toate proiectele de integrare în spațiul post-sovietic, în special în Zona de Liber Schimb cu țările CSI. În contextul pandemiei de COVID-19, Dodon a remarcat că mulți cetățeni moldoveni au încredere doar în vaccinul rusesc și îl așteaptă ca să se imunizeze.

„Din toate vaccinurile care ajung în țara noastră, cetățenii Moldovei în mare parte au optat pentru vaccinul „Sputnik V”, produs de Rusia. În timpul maratoanelor de vaccinare, se formau cozi de câțiva kilometri de doritori anume pentru acest vaccin. Moldova este interesată de livrările în țara noastră a noilor loturi de vaccin, în special acum, când mai mulți concetățeni de-ai noștri trebuie să facă rapelul”, a spus Dodon.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?