Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: "Declarațiile lui Ioniță sînt incorecte, nediplomatice și foarte urîte"

19 apr. 2021,, 11:15   Societate
2930 4

Recentele declarații scandaloase ale ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, sînt incorecte, nediplomatice și omenește - foarte urîte.

Această opinie a fost exprimată de către președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși, Alexei Petrovici, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova, informează Noi.md.

El a menționat că declarațiile lui Daniel Ioniță sînt o verigă într-un lanț, în care există, de asemenea, programe ale guvernului României pentru îngrijirea mormintelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, în care în locul pietrelor funerare a aliaților căzuți ai Germaniei Naziste au apărut obeliscuri ale "eroilor români", în locul; acest este și spălarea creierului în instituțiile de învățămînt, unde la lecțiile de istorie copiilor li se spune că în 1941, Basarabia a fost eliberată de bolșevism, uitînd să spună că aceasta a fost eliberată în același timp și de sute de mii de evrei și țigani.

Comentând declarațiile de diplomatul român, care a vorbit în favoarea "vaccinării moldovenii nu contra coronavirusului, dar contra moldovenismului primitiv sau de acele sentimente moștenit din perioada sovietică, pe care le simt la un moment dat pentru România", președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși a condamnat încercarea de a vorbi astfel despre locuitorii Republicii Moldova.

"Înțeleg că în viziunea ambasadorului român, moldovenismul în general, în principiu, nu este considerat un fenomen, așa cum este însăși Republica Moldova. Dar în ce constă așa-numitul "moldovenism"? În faptul că oamenii vor să-și cunoască istoria? Da, noi nu permitem să fie uitat ce s-a întîmplat aici din 1941 pînă în 1944, precum și din 1918 pînă în 1940, iar aceste evenimente sînt prezentate acum absolut diferit în manualele de istorie, ca "luptă, contradicție, încercările administrației românești de a contracara influența bolșevismului și a ciumei roșii". Dar cînd România s-a întors aici din 1941 cu alte intenții.... I-aș recomanda ambasadorului României să meargă de la Chișinău pînă la Edineț pe teribilul drum al morții, să facă o astfel de declarație, de exemplu, la Dubăsari, unde au fost împușcați peste 20 de mii de civili, iar acolo să spună că oamenii sînt speriați de jandarmii români", a spus Alexei Petrovici.


"Nimeni nu sperie. Noi înțelegem foarte bine că România este cel mai apropiat vecin, partener și ne oferă sprijin în diverse direcții, pentru care le sîntem recunoscători ca vecini. Dar există fapte istorice obiective care nu trebuie uitate. Acesta nu este momentul în care ar trebui să divizăm oamenii astăzi, dar nu ar trebui nici să încercăm să rescriem totul și să ne prefacem că acest lucru nu s-a întîmplat astăzi", a declarat președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși.

El a atras atenția asupra faptului că, în cadrul acordurilor între județele românești cu raioanele moldovenești, unul dintre puncte este îngrijirea și restaurarea cimitirelor militare românești de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Dar acolo, în mod misterios, apar monumente ale eroilor români în locul cimitirelor soldaților români. Și gata. Nu poți face nimic în privința asta. Și oamenii de azi nu mai înțeleg cine sînt eroii, cei care au luptat aici în 1941 și 1944, care au efectuat munca în spatele frontului, partizanii, care au fost loiali jurămîntului militar, a apărat această țară, a salvat oameni de la moarte, sau cei care au venit aici cu arme în mîini", a spus Alexei Petrovici.

Potrivit lui, recenta declarație a ambasadorului român este o altă încercare de a respinge acest lucru, de aa spune acest lucru cu un ton superior, ceea ce este neplăcut.

"În anul cînd vom sărbători 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea patriei, care, din nou, este interpretat de mulți istorici români ca "eliberarea Basarabiei de bolșevism", să auzim astfel de declarații, și chiar într-un asemenea mediu, cînd zeci de oameni mor în fiecare zi de o astfel de infecție ca coronavirus... Cel puțin, acest lucru este incorect, nediplomatic și foarte urît din punct de vedere pur uman", a spus Alexei Petrovici.

Potrivit lui, Consiliul Coordonatori al Conaționalilor ruși va face o declarație cu privire la declarațiile diplomaților români, dar, în primul rînd, sînt importante chestiunile practice.

Potrivit lui, din fericire, în Republica Moldova mai trăiesc încă sute de mii de cetățeni, în opinia ambasadorului român, "primitivi", care își amintesc istoria țării lor, iar aceștia sînt urmașii soldaților victorioși care în 1944 au vaccinat poporul român împotriva ciumei cafenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?