X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: "Trebuie de oprit speculațiile cu privire la legile lingvistice"

25 ian. 2021,, 16:20   Societate
7499 0

În Moldova trebuie oprite speculațiile cu privire la legile lingvistice, realizate de politicieni, gata să-și majoreze capitalul personal, politic și financiar, să certe oamenii între ei și să-i pornească pe toți unii împotriva altora.

Această opinie a fost exprimată pentru Enews de politologul Victor Josu, relatează Noi.md.

El consideră că verdictul Curții Constituționale privind neconstituționalitatea legii privind funcționarea limbilor în Moldova, adoptată la finele anului 2020, era de așteptat din momentul adoptării acesteia.

"La noi în Moldova și nu doar la noi, problema constă nu în lipsa "legilor bune", ci în fenomenul care în jurisprudență se numește practica aplicării legii. Să luăm aceeași legislație lingvistică. Căci în august 1989, din cauza tensionării situației – sau, dimpotrivă, tocmai datorită tensionării situației, au fost adoptate două legi, care, în principiu, dacă ar fi fost apoi puse în practică, ar fi contribuit la armonizarea societății moldovenești", a menționat Victor Josu.

Politologul regretă că acest lucru nu s-a întîmplat. Și asta în ciuda faptului că toto atunci a fost adoptat un program de stat, în care erau descrise în detaliu măsurile de punere în aplicare în RSSM a prevederilor așa-numitei legislații lingvistice.


"Unul dintre motivele pentru care nu se implementează legislația lingvistică a fost slăbirea funcționalității de stat. A început procesul de liberalizare totală (începînd cu creierul). RSSM a murit, iar în locul ei a dat de știre despre apariția sa Republica Moldova. Și a declarat acest lucru atît de timid, încît o lungă perioadă de timp se temea să mărturisească acest lucru ei înșiși. În mod natural, rolul statului în viața socială a fost redus la zero foarte repede. Despre ce "programe de stat", în general, se putea vorbi în atmosfera dezordinii din anii 1990?", a menționat Victor Josu.
În opinia sa, al doilea motiv a fost natura artificială a legilor "lingvistice".

"Limba - oricare (!) - este un mijloc de comunicare între oameni. Vrem - comunicăm, nu vrem - nu comunicăm. Oare este posibil ca acest tip de existență umană – comunicarea – să fie introdus în cadrul legii? Întrebarea însăși este deja prostească. Poți măcar în fiecare an adopta în Moldova (sau oriunde) Legi cu privire la statutul oricărei limbi. Cu viața reală acest lucru nu va avea nimic de-a face. Acest lucru va fi întotdeauna speculații ale ticăloșilor politici, care, de dragul creșterii capitalului personal (politic, financiar), sunt gata să certe oamenii și să-i pornească pe toți unii împotriva altora", a menționat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?