X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Opinia: Nu putem permite ca politicienii să folosească copiii pentru obiective personale

6 dec. 2019,, 18:00   Societate
3132 2

Societatea nu ar trebui să permită politicienilor să folosească copii și adolescenți cu viziuni neformate pentru obiective obscure.

O astfel de opinie a fost exprimată de jurnalistul Serghei Tcaci pe pagina sa de pe rețeaua de socializare într-o postare întitulată „Despre ce a ne-a vorbit clopoțelul lui Octavian Țîcu?”, relatează Noi.md.

Jurnalistul a menționat că deputatul Octavian Țîcu se transformă într-un adevărat maestru în atragerea atenției, iar acum a venit la ședința Parlamentului cu un clopoțel, pe care l-ar fi primit ca dar din partea elevilor săi în prima zi de iarnă.

Chipurile, 3000 de liceeni și profesori din patru licee din Chișinău i-au înmînat deputatului acest „Clopoțel al unirii”, îndemnîndu-l să promoveze prin orice modalitate apropierea Moldovei cu România, astfel încît în final această generație să trăiască „în România reunită”. Referindu-se la clopoțel, deputatul unionist și-a chemat colegii și spicherul să „contribuie la unirea Moldovei și a României”.

„Desigur, nu este nimic nou în apelul lui Octavian Țîcu și am mai auzit ceva similar în zilele în care Moldova a devenit un stat independent. Și, poate, nu ar fi trebuit să dăm atenție actuluil teatral al lui Țîcu dacă nu ar exista un aspectt. Se pune întrebarea: dacă elevii într-adevăr i-au oferit deputatului un „dar” atunci cine a acționat în calitate de „suflor”? Răspunsul este la suprafață - profesorii liceelor care au participat la „performanța” unionistă, a scris Serghei Tcaci.


El a amintit că discuțiile despre faptul că copiii nu ar trebui să fie implicați în acțiuni politice, procesiuni de stradă, mitinguri în Moldova sînt susținute de cînd copiii au putut fi văzuți la mitingurile PPCD în frunte cu Iurie Roșca. Ulterior, subiectul a fost dezbătut după evenimentele din aprilie 2009. Atunci camerele video au surprins copiii care aruncau cu pietre în polițiști și în sediul Președinției, participau la revolte.

„Prin urmare, putem spune că implicarea copiilor și adolescenților în acțiuni politice, inclusiv în cele ilegale, cu aplicarea violenței, a devenit o tradiție în Moldova. În mai multe state, de exemplu, în Rusia, a fost adoptată o lege privind răspunderea pentru implicarea minorilor în acțiuni neautorizate. Este evident că și în țara noastră are sens să apelăm la experiența mondială și să reglementăm legal anumite aspecte ale problemei. Inclusiv cele legate de agitația politică și munca în instituțiile de învățămînt profesional, precum și participarea adolescenților la evenimente politice”, a menționat jurnalistul.

El a amintit că, de exemplu, Pavel Midrigan, un cunoscut avocat moldovean și decan al Facultății Relații Internaționale de la Universitatea Constantin Stere, consideră că „necesitatea protejării copiilor împotriva jonglerilor politici a apărut demult în țara noastră”. Și acest lucru trebuie făcut nu pentru obiectivele politice ale cuiva, ci în interesul adolescenților care nu întotdeauna își dau seama ce fac și cine îi folosește. Ar putea apărea un pericol pentru viața minorilor sau aceștia vor deveni victime ale circumstanțelor.

„A doua parte interesată sînt părinții care trebuie apoi să aibă de-a face cu acțiunile copiilor lor. Al treilea este societatea. Aceasta nu ar trebui să permită politicienilor să folosească în scopuri obscure copii și adolescenții cu viziuni neformate. Iată despre ce ne-a vorbit de fapt clopoțelul, care a apărut în mîinile lui Octavian Țîcu la o ședință parlamentară.

Se poate presupune că deputatul unionist este ispitit de gloria predecesorului său care a urcat într-un copac cu un megafon în mîini pentru a încălzi mulțimea. Cînd pe scena politică nu sînt stabilite regulile jocului, actorii sînt gata să obțină aplauze cu orice preț”, a subliniat Serghei Tcaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?