Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Lumea prin ochii unui artist: "În fotografii caut mai multă căldură și bucurii ale vieții "

14 apr. 2022,, 14:04 (reactualizat 16 apr. 2022,, 18:00)   Societate
2406 0

Astăzi vă vom face cunoștință cu o persoană minunată, un fotograf care știe ce înseamnă gustul, spiritualitatea și cultura, căci el are atît de multe de spus. Iar povestea în sine este copilul său, creația, arta, activitatea sa preferată...

Alex - Alexandr Dimitrov, caricaturist, fotograf-amator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Dimitrov preferă să-și împărtășească creația pe rețelele de socializare, unde primește un feedback pozitiv din partea celor care apreciază fotografia. Lucrările lui Alex sînt realizate atît în culori, cît și în alb-negru. Ele reflectă istoria, atmosfera din jur, munca oamenilor obișnuiți în sînul naturii. În ele, emoțiile, sentimentele, cultura, stilul de viață al oamenilor - totul este adunat într-o singură imagine.

Alex este condus de dorința de a transmite imaginea artistică și caracterul omului, de a-l surprinde în cele mai neașteptate, reale și sincere momente, astfel încît, uitîndu-ne la fotografie, să putem trăi acel moment. În continuare, împreună cu Alex, vor fi prezentate o serie de publicații în cadrul proiectului "Oamenii Moldovei".

- De ce alb-negru?

- Îmi place fotografia alb-negru prin faptul că este mai laconică, mai expresivă și oferă o anumită "istoricitate", documentalitate. Eroii operelor dvs.


- Prin ce au putut atrage atenția fotografului?

- Mă interesează atît caracterul personajului, cît și timpul, și condițiile în care trăiește. Îmi plac eroii fotografiilor mele - fiecare dintre ei este individual, este o lume aparte, un personaj aparte.

- Cum a început totul?

- Fotografiez de la 14 ani. Am publicat prima mea lucrare în revista moldovenească "Orizontul" în 1984. Am fost inspirat de o fată de care eram îndrăgostit în anii de studenție.

Foto: Revista ”Orizontul”

Mai tîrziu, fotografiile mele (peisajele) au fost publicate în revista "Codrii".

Mai tîrziu, la școala unde activam ca profesor-filolog, eram conducătorul unui club foto pentru copii. Deși fotografiez mai mult peisaje, a trebuit să fotografiez foarte mulți oameni. Multor colegi de-ai mei le-am făcut albume foto întregi.

Foto: Revista ”Codrii”

- Care sînt tabuurile în munca dvs.?

- Evit fotografia " brutală", prea naturalistă, "sumbră", deși înțeleg că și acesta este unul dintre aspectele vieții noastre. De aceea, în fotografii caut mai multă căldură și bucurie de viață. Vreau ca fotografiile mele să fie bune și umaniste.

- Unde putem vedea lucrările dvs.?

- Înainte de pandemie, împreună cu colegii mei fotografi, organizam regulat expoziții în Palatul de Cultură a Feroviarilor, în Transnistria, în aer liber în timpul sărbătorilor din oraș, dar acum trebuie să folosim doar rețelele sociale în calitate de platformă de creație.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?