X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul Sănătăţii: În Moldova, 70% din populaţie nu face sport

30 mar. 2023,, 11:00   Societate
2362 0

În Moldova, 70% din populație nu este implicată în niciun fel de activități sportive. Aceste date se conțin într-un studiu realizat de Ministerul Sănătății.

De cele mai multe ori, mișcarea se limitează la o drumeție sau o călătorie la serviciu, iar moldovenii își petrec cea mai mare parte a timpului la computer, relatează Noi.md.

Medicii avertizează că un stil de viață sedentar este plin de probleme cu excesul de greutate și boli cardiovasculare.

Rezultatele studiului STEPS pentru anul 2021, realizat de Organizația Mondială a Sănătății împreună cu Ministerul Sănătății din Moldova, au arătat că tinerii sub 29 de ani și locuitorii țării noastre în vîrstă de peste 60 de ani se mișcă cel mai puțin. Datele arată că locuitorii Moldovei încep să acorde mai multă atenție aptitudinii fizice deja după 30 de ani.

Studiul mai arată că sătenii sunt mai activi. Așadar, în mediul rural, oamenii fac muncă fizică în medie de patru ore și jumătate pe zi, în timp ce locuitorii din mediul urban se deplasează doar două ore și jumătate, iar apoi doar cînd se mută dintr-un loc în altul.


„Cercetările au arătat că cel puțin 300 de minute pe săptămînă de exerciții de intensitate moderată sunt necesare pentru ca o persoană să-și mențină corpul sănătos, sau 150 de minute de exerciții intense în sală. Cînd vorbim de exerciții de intensitate moderată, nu ne referim la deplasările prin casă, plimbări sau drum spre serviciu”, a spus cardiologul Mihai Tașnic.

El susține că 90% dintre pacienții săi duc un stil de viață sedentar. "Studiile au arătat că consumăm de două pînă la trei ori mai multe calorii decît are nevoie organismul. De fapt, dacă numărul de calorii este mai mare, excesul care intră se va depune în țesutul adipos, ceea ce face corpul și mai nesănătos", explică medicul.

Drept urmare, oamenii pot dezvolta boli precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul zaharat și obezitatea. Datele Agenției Naționale de Sănătate Publică arată că 70% dintre bărbați și 57% dintre femei din țara noastră sunt supraponderali.

„Lucrul bun este că în tratamentul obezității, pacientul practic tratează alte boli precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială”, notează medicul.

Zinaida Sacara este cunoscută în țara noastră drept cîștigătoarea Maratonului Internațional Chișinău. Fata poate fi văzută adesea în parcurile capitalei, se antrenează în orice vreme. Totul a început cu faptul că a vrut să-și îmbunătățească sănătatea. Acum, tînăra este candidată la categoria de maestru în sport.

"Am avut kilograme în plus, am avut probleme cu rinichii, făcînd sport în mod regulat, uiți de toate durerile, de bolile tale. Devii mai sănătos, mai puternic. Ești mulțumit de tine însuți", spune sportiva.

Potrivit OMS anul acesta, o treime din populația adultă din Europa este obeză din cauza unei diete bogate în calorii și a unui stil de viață sedentar.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?