Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Locurile din R. Moldova care merită a fi vizitate cu întreaga familie

26 iun. 2021,, 09:02   Societate
27096 0

Timpul în familie merită a fi petrecut frumos și calitativ. Iar ca momentele alături de cei dragi să devină amintiri, în timp, vă aducem o listă a locurilor pe care merită să le vizitați, mai ales dacă aveți copii dornici de mișcare și plini de energie.

1. Grădina Zoologică din Chișinău

Aici copiii vor putea admira peste 1100 de animale din 130 de specii. Picii de pînă la șapte ani vor intra gratis, iar cei cu vîrstele cuprinse între 8 și 18 ani vor achita 5 lei. Tot cîte 5 lei vor achita studenții și pensionarii (la prezentarea adeverinței), iar prețul de intrare pentru adulți este de 30 lei.

2. ZooClub Bardar


La această gospodărie veți putea vedea cum sînt crescute și îngrijite diferite animale domestice și exotice, precum struți, cai, ponei, porci, canguri, păuni, lebede, fazani și multe altele.

Ferma activează în fiecare zi, în afară de zilele de luni. Prețul unui bilet de intrare pentru maturi este de 30 lei, iar copiii de pînă la 5 ani intră gratuit.

3. Casa Olarului din satul Hoginești, raionul Călărași

Acest atelier meșteșugăresc îi primește pe oaspeți în fiecare zi, oferindu-le posibilitatea să participe la un program educativ cu referire la istoria olăritului și trasăturile dinstinctive ale acestuia. Fiecare vizitator va avea parte și de un masterclass individual, iar doritorii pot vizita și muzeul de ceramică tradițională.

4. Cascadele de la Saharna, raionul Rezina

Ajunși la Saharna, puteți admira cele 22 de cascade, gălăgia cărora se face auzită deja după prima cotitură a cărăruşei de cornişă.Apa cade de la înălţimea de 4 m, iar în locul căderii ei s-a format o excavaţie de pînă la 10 m adîncime, denumirea «Groapa Ţiganului».

5. Orheiul Vechi

Cei cărora le place odihna activă, pot alege această destinație. În zonă sînt cunoscute în jur de 350 de complexe rupestre, în jur de 100 fiind încăperi săpate de oameni pentru a crea lăcașuri călugărești, iar 250 grote carstice formate de procese naturale, dar folosite de oameni pentru apărare sau adăpost. Unele dintre peșterile săpate în stînci au chiar și 2000 de ani vechime.

Se pot vizita satele Trebujeni și Butuceni, mănastiri rupestre, galerii, sau peşteri săpate în stîncile calcaroase, o cruce de piatra din sec XVIII, un muzeu într-o asă țărănească, Biserica Sfînta Maria, ruinele băilor orientale – în satul Trebujeni, fortificații medievale și chiar ruinele unei cetăți dacice.

6. Cetatea Soroca

Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume. Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale.

Cetatea este deschisă publicului larg de miercuri pînă duminică, de la ora 9.00 pînă la 13.00 și de la 14.00 pînă la 18.00.

7. Valea „o sută de movile”

Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani, între satele Braniște și Avrămeni.

Din denumirea „O sută de movile“ putem trage concluzia că ele sînt 100, dar în realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare avînd înălțimi diferite, 15-30 m.

Valea celor o sută de movile face parte din rezervația știintifică „Pădurea Domnească“ si din lista zonelor ocrotite.

8. Cetatea Tighina

Este o cetate din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, așezată pe malul Nistrului, în orașul Tighina, la 61 km mai la sud-est de Chișinău.

Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) se constituie într-un ansamblu arhitectonic cu plan în formă de patrulater neregulat, înconjurat de ziduri late, cu grosimea de 2,3 - 3 m și înalte, din piatră de calcar și cărămidă, avînd 10 bastioane pentru artilerie la colțuri și 11 turnuri și 6 porți, fiind înconjurată de un șanț de piatră.

9. Grota din Duruitoarea Veche

Iubitorii de mișcare, pot alege și grota Duruitoarea Veche, care este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m și se află deasupra satului Duruitoarea (raionul Rîșcani), la o înălțime de 33 de metri.

Aici au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani.

10. Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944.

O excursie în acest loc, evocă în egală masură istoria și natura.

Acum, că aveți o listă a locurilor pe care merită să le vizitați, alegeți destinația dorită și porniți la drum, pentru a savura din plin momentele unice alături de cei dragi!

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?