X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Placa memorială a cetățenilor Republicii Moldova din Leningrad (FOTO)

9 mai. 2020,, 12:32   Societate
9660 2

La 08 septembrie 1941, armatele germane, spaniole și finlandeză au asediat blocada Leningradului.

Asediu a durat 871 zile - pînă la 27 ianuarie 1944. A reușit să străpungă cercul blocadei tocmai la 18 ianuarie 1943.

De la începutul blocadei orașul a avut suficiente alimente și provizii de combustibil. Lacul Ladoga rămîne singura cale de comunicare cu orașul. Prin această arteră de transport a trecut o cantitate mică de alimente, ducînd la foamete pe scară largă s-a agravată situaţia din cauza iarnii severe. Probleme cu transportul și problema încălzirii a dus la mii de decese.

Asediu din partea trupelor flotei inamice a continuat chiar și după ce blocada fost spartă de pînă în septembrie 1944. În scopul de a forța adversarul să ridice asediul, în timpul verii, din iunie pînă în august 1944, trupele sovietice, sprijinite de avioane și de nave ale Flotei Baltice au avut loc operaţiunile Svir-Petrozavodsk și Vyborg.

La 08 mai 1965 Leningrad a fost distins cu cel mai înalt grad, oferind - titlul de Oraș Erou pentru eroismul și curajul în apărarea patriei.

Ziua de ridicare completă a blocadei a orașului este ziua gloriei militare a Rusiei și este sărbătorită la 27 ianuarie.

Asediul Leningradului este o parte integrantă a istoriei Rusiei și a multor familii din acest oraș. Este important de a transmite urmaşilor noaştri cunoştinţele și mândria compatrioţilor noștri, care au apărat și salvat orașul. Ei ar trebui să ţină minte și despre suferința care a lovit Leningradul și soldații care au luptat pentru eliberarea orașului. Ei au făcut o faptă eroică în apărarea Leningradului în timpul blocadei.

Astfel, la Cimitirul Memorial Piskarevkom de la Sankt Petersburg, în 2002, a fost creat aleea memorie. Există plăci memoriale reprezentând diferite țări, republic, provincii, teritorii și orașe din Rusia și Uniunea Sovietică pentru a onora memoria compatrioților căzuți, care au apărat Leningradul. Aceasta este marea contribuție a multor națiuni și naționalități în eliberarea orașului de la inamic. Mergînd pe alee memoriei, devine clar că Leningrad a fost salvat pe costul vieților a milioane de oameni de diferite naționalități, diferite profesii și vârste diferite.

Împreună cu restul de războaie purtate de poporul moldovenesc, contribuția sa este de neprețuit. Astfel, Guvernul Republicii Moldova a decis, în scopul de a perpetua memoria cetățenilor Republicii Moldova, care au dat viața în timpul celui de al doilea război mondial pentru a apăra orașul Leningrad, de a accepta oferta Fundației Sankt-Petersburg, intitulată "memorial Piskarevskiy", și a instala o stelă comemorativă în cinstea cetățenilor Republicii Moldova, la cimitirul memorial.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?