Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lilian Carp recunoaște că a scris sesizarea împotriva lui Stoianoglo, bazîndu-se pe informațiile din mass-media

9 oct. 2021,, 17:00   Societate
5531 4

Deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică în cadrul Parlamentului, susține că a avut nevoie „de vreo 6 zile” pentru a se documenta și întocmi sesizarea împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo ca să se adreseze cu ea la CSP, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Totodată, acesta a menționat că s-a bazat pe informațiile apărute în mass-media. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „В центре внимания” de la Publika TV.

„Eu am pregătit această sesizare în decurs de vreo șase zile. A fost informația din mass-media, pentru că marea majoritate a celor care sunt în sesizare sunt din spațiul public, nu sunt din altă parte.

Eu consider că cel puțin noi n-avem cel puțin un răspuns cu privire la întreprinderile înregistrate în Ucraina pe numele soției domnului Stoianoglo, nu vedem nicio reacție și cel puțin informațiile care sunt pe site-urile portalurilor din Ucraina este că nu au fost iradiate, ceea ce ne duce la gândul că nu este o eroare. Este necesar în asemenea condiții să existe un procuror de caz și să studieze toate aceste informații care au fost și sunt în spațiul public, dacă au sau nu bază juridică”, a declarat Lilian Carp.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acestapentru ora 18:00.Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-aanchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.


Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri aimusteata-pentru-legaturi-cu-figuranti-in-dosarul-furtul-miliardului.html">CSP, pe care Alexandr Stoianoglo urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianogloa fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condusde Maia Sandu, în toamna lui 2019.

La 72 de ore de la briefingul care nu a mai avut loc, la Procuratura Generală, unde au dat buzna mascații de la SIS, Alexandr Stoianoglo facedezvăluiridespre declarațiile pe care urma să le facă atunci. „Cel puțin cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor nu aveau dreptul să participe la ședința care mă viza pe mine, pentru că aveau interes personal să mă înlăture din funcție”, a declarat astăzi șeful suspendat al instituției de urmărire penală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?