Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Persoanele care s-au înregistrat pe compensații.gov.md pot afla în ce categorie au fost incluși

1 dec. 2022,, 07:34   Societate
21894 1

Persoanele care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesînd site-ul și verificîndu-și cabinetul personal.

Astfel, dacă cererea de compensații a fost acceptată, cei înscriși pot observa în dreapta o flacără de o anumită culoare și cu o literă, care indică gradul de vulnerabilitate, notează tv8.

Astfel, culoarea roșie indică o vulnerabilitate foarte ridicată (F), portocalie - ridicată (R), galben - medie (M), verde - scăzută (S), iar flacăra albastră - nevulnerabilitate (N).

Categoriile de vulnerabilitate au fost stabilite în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 704/2022.

Pentru calculul vulnerabilității energetice, au fost utilizați următorii parametri: venitul global lunar al gospodăriei casnice, venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice, costul estimat al energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică la tarife necompensate și raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.


Reamintim că în acest an, vor fi alocate 5 miliarde de lei pentru suport la facturi. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița, joi, 17 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, volumul maxim compensat pentru gaze naturale este de 180 de metri cubi pe lună.

Compensațiile pentru gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate:

Foarte ridicată - prețul final va fi de 12 lei/metru cub, valoarea compensației fiind 17,27 de lei/metru cub;

Ridicată - prețul final va fi 14 lei/metru cub, valoarea compensației fiind 15,27 de lei/ metru cub;

Medie - prețul final va fi de 17 lei/metru cub, valoarea compensației fiind 12,27 de lei/ metru cub;

Scăzută - prețul final va fi de 24 de lei/metru cub, valoarea compensației fiind 5,27 de lei/ metru cub.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună.

Astfel, consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti - 1450 de lei/ o gigacalorie. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată - 1700 lei/ o gigacalorie, medie - 1950 de lei/ o gigacalorie.

Limita maximă pentru compensarea la energia electrică va fi 75 KW/h, a anunțat Marcel Spatari.

14
0
0
2
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?