X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Silvicultorii din sudul ţării au început plantarea puieţilor

22 apr. 2022,, 07:30   Societate
2206 0

Sezonul de plantare a puieţilor este în toi. Zona de sud a ţării este asigurată cu material săditor autohton crescut la Pepiniera silvică de la Comrat.

În prezent silvicultorii sînt implicaţi în selecţia arborilor pentru plantare pentru fiecare localitate. Cele mai solicitate specii pentru completarea terenurilor din sudul ţării sînt: salcîmul, arţarul, frasinul şi cireşul de pădure, relatează Noi.md cu referire la Moldova 1.

Întreprinderea silvică din Comrat a fost înfiinţată acum o jumătate de secol şi gestionează 12 mii de hectare de fond forestier. Aceasta are şi o pepinieră silvică proprie pe o suprafaţă de 34 de ha.

„Aici creştem în special salcîm, sofora, frasin, arţar, cireş de pădure, dar şi specii de pomi fructiferi, arbuşti care sînt potriviţi pentru zona noastră. Semănatul se face în mod mecanic. De pe un hectar, producţia de puieţi este de pînă la 300 de mii de puieţi”, a relatat Victor Bass, reprezentant Pepiniera Comrat.

Pepiniera din Comrat asigură cu material săditor regiunea de sud a ţării.


„Acum plantăm cireşi de pădure, ieri am plantat frasin, mai devreme - salcîm pentru administraţiile locale. Le legăm împreună cîte 33 de mii de bucăţi, am dat şi la Cahul, Vulcăneşti, Baimaclia”, a menţionat Serghei Caşu, angajat pepinieră.

„S-a efectuat semănatul salcîmului pentru puieţi, să avem de sădit în toamnă şi pe anul 2023 pentru puieţi decorativi. Criza din partea forţei de munca e mare, tehnica nu e performantă”, a declarat Gheorghe Baradin, pădurar Comrat.

În prezent, acoperirea forestieră din sudul Republicii Moldovei este de 8,5%. Potrivit experţilor, numai pentru a acoperi necesităţile UTA Găgăuzia e nevoie de a planta anual în această zonă în jur de un milion de puieţi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?