Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cine ne va ajuta în lupta cu depresia și cînd trebuie să ne adresăm la psiholog?

1 dec. 2019,, 12:00   Societate
5655 0

În Moldova foarte des oamenii se adresează la psiholog prea tîrziu, după ce apar probleme familiale și de altă natură. Dar ar trebui să devină o tradiție culturală să ai un psiholog de familie sau să vizitezi periodic acest specialist și trebuie de adresat la el înainte de a apărea durerea acută.

Ideal ar fi ca oamenii să se adreseze la psiholog în clipa în care a apărut o ușoară tensiune sau neliniște, care se menține ceva timp – cînd încă nu s-a ajuns la un conflict acut, dar deja există un disconfort.

Această opinie a fost exprimată de psihologul cu 20 de ani de experiență Liudmila Siomina-Gițu, care a spus pentru portalul Noi.md cine ne va ajuta în caz de depresie, cum să alegem ”corect” psihologul, la ce să ne așteptăm de la el, cum să luptăm împotriva stresului și prin ce se deosebește psihologul de psihoterapeutul.

Ea a menționat că în prezent, legislația RM nu definește dacă psihologul se poate numi psihoterapeut sau nu. De fapt, psihoterapeuții pot fi medici (au dreptul să prescrie medicamente) și ne-medici. În funcție de studiile de bază.

”Da, în cazurile depresive psihologul poate ajuta la fel ca și psihoterapeutul. Diferența este că psihologul se va baza pe resursele proprii ale persoanei, pe psihicul ei, iar medicul – pe medicamente. Ideală ar fi îmbinarea acestor lucruri.


Depresiile pot fi diferite. Depresia clinică, condiționată de schimbări fiziologice, eu ca psiholog nu o pot trata fără susținerea medicamentoasă a clientului. De aceea obligatoriu voi trimite persoana la un specialist – neurolog, psihiatru sau psihoterapeut, care este în drept să-i prescrie medicamente. Dar voi continua să lucrez cu acel pacient la nivel cognitiv. Clarificăm cauzele depresiei, viziunile despre lume, sensul vieții etc.”, a menționat psihologul.

.La întrebarea dacă dacă o persoană decide să meargă la psiholog, ce să aștepte de la acea ședință și ce este imposibil în comunicarea cu psihologul, ea a răspuns că psihologul nu poate citi gîndurile. El nu va ghici ce problemă are pacientul, dacă acesta o va tăinui.

Psihologul, de asemenea, nu va putea rezolva problema în locul clientului său. El nu poate să-i caute un loc de muncă, să telefoneze rudelor acestuia ca să le explice cum să se comporte cu el. Foarte des este imposibil să ajuți persoana chiar din prima ședință. E nevoie de ceva timp, să zicem așa, de un pre-contact, necesar pentru a cunoaște clientul și istoria schimbărilor care au avut loc cu el.

”Că doar el nu e venit la psiholog imediat după ce s-a confruntat cu problema. Și nu trebuie să așteptăm minuni. Psihologul nu muncește în locul clientului, dar îl ajută, vorba unei glume din internet, ”să obțină acces la propriul psihic pe post de administrator”. Sarcina mea ca psiholog este să-l ajut pe om să înțeleagă cum anume funcționează el, acele sau alte procese, cum se poate el lua în mîini, să motiveze unde și care-s forțele sale personale. Noi îi oferim clientului posibilitatea de a se cunoaște mai bine”, a menționat Liudmila Siomina-Gițu.

De asemenea, ea a menționat că, din păcate, foarte des oamenii se adresează la psiholog prea tîrziu, după ce apar probleme în familie.

”Cred că ar trebui să devină o tradiție culturală să ai un psiholog de familie sau să vizitezi periodic acest specialist. Și să mergi la el înainte de a apărea durerea acută. Este o istorie de profilaxie, care funcționează perfect în medicină. Dacă pe om nu-l doare foarte tare, el e în stare să se cunoască și să se înțeleagă pe sine. Cu durere acută, ce poate face? În realitate, lucrurile stau altfel. Oamenii vin la noi în stare de stres profund sau cu o problemă acută, de divorț, depresie, rău sau dacă copiii nu-i mai ascultă. În aceste cazuri trebuie să depui mult efort pentru ameliorarea situației. Ideal ar fi să se adreseze psihologului în clipa în care a apărut o ușoară tensiune sau neliniște, care se menține ceva timp – nd încă nu s-a ajuns la un conflict acut, dar deja există un discomfort”, a spus în încheiere psihologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?