X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Modificările la Legea cu privire la medicamente, suspendate de Curtea Constituțională

4 ian. 2021,, 17:12   Societate
7232 0

Curtea Constituţională a admis astăzi cererea de suspendare a acţiunii articolului I punctul 3 din Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative.

Prevederile suspendate se referă la completarea şi modificarea articolului 61 „Catalogul naţional de preţuri”din Legea nr. 1409 din 17 decembrie 1997 cu privire la medicamente. Sesizarea a fost depusă de Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza şi Igor Vremea, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, transmite newsin.md.

Curtea a concluzionat că articolul respectiv este de natură să provoace o scumpire inevitabilă a preţului la marea majoritate a medicamentelor de pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova, inclusiv prin liberalizarea preţurilor la medicamentele OTC, cu excepţia celor care se prescriu şi se eliberează pe bază de prescripţie medicală (reţetă) fără a ţine cont de limitele adaosurilor comerciale la medicamente.

De asemenea, autorii menţionează că în cazul medicamentelor generice, potrivit prevederilor de pînă la 1 ianuarie 2021, preţul acestora nu putea depăşi 75% din preţul de referinţă (original) fără taxe (ex works), iar în noua redacţie, plafonul de 75% se va raporta la preţul de referinţă CIP, care e substanţial mai mare, deoarece include cheltuieli de transport şi asigurare a mărfii. În contextul în care medicamentele OTC (eliberate fără reţetă) reprezintă 1144 de denumiri comerciale sau circa 40% din totalul medicamentelor înregistrate în Catalogul naţional de preţuri, iar medicamentele generice – peste 97% din acelaşi Catalog, aplicarea articolului I punctul 3 din Legea contestată prezintă un risc iminent pentru securitatea farmaceutică, parte componentă a securităţii statului, prin limitarea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate şi afectarea implicită a stării de sănătate a acestora.

Mai mult, autorii menţionează că nesuspendarea acţiunii articolului I punctul 3 al Legii contestate este de natură să provoace prejudicii şi consecinţe negative iminente (de la 1 ianuarie 2021) şi ireparabile pentru sănătatea oamenilor, afectînd dreptul lor constituţional la sănătate.


Acţiunea articolului se suspendă pînă la soluţionarea în fond a cauzei.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?