Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cine riscă să fie blocat pe rețelele de socializare

13 ian. 2021,, 14:00   Societate
8843 0

Conturile lui Donald Trump au fost blocate, iar susținătorii săi au acuzat Twitter și Facebook de cenzură. Acțiunile giganților tehnologici au provocat nedumerire în rîndul politicienilor europeni. Despre cine s-a mai confruntat cu cenzura pe internet - în materialul RIA Novosti.

"După ce am studiat cu atenție tweet-urile din contul @ealDonaldTrump, am închis definitiv accesul la această pagină. Înregistrările președintelui prezintă riscuri de îndemn la violență. Evenimentele oribile din Capitoliu au arătat acest lucru în mod clar", a declarat Twitter.

Principala regulă a rețelei sociale este accesul la diferite puncte de vedere. Dar pentru Donald Trump a fost făcută o excepție. Tweet-urile sale "depășesc limitele și provoacă violență", a explicat compania. Pentru a evita acuzațiile de cenzură, angajații Twitter au analizat ultimele două înregistrări ale lui Trump.

Facebook și Instagram s-au alăturat boicotului împotriva lui Trump. Dar temporar: președintele a fost lipsit de posibilitatea de a face postări înainte de expirarea mandatului.

"Prioritatea țării este asigurarea unei inaugurări pașnice și menținerea ordinii după transmiterea puterii noului președinte. I-am permis lui Trump să folosească platformele noastre cu respectarea regulilor. Dar evenimentele șocante din Capitoliu au arătat că președintele împiedică trecerea legală a puterii la Biden", se justifică Mark Zuckerberg.


Ca urmare, divizarea societății americane doar s-a înrăutățit. Susținătorii lui Biden au susținut Twitter și Facebook, reamintind că, și înainte de capturarea Capitoliului, pe 6 ianuarie, au cerut blocarea președintelui pentru răspîndirea informațiilor false.

"Twitter este un produs al unei companii private, nu un serviciu public sau comunal. Rețelele sociale au dreptul să ia decizii de sine stătător, nu datorează nimănui nimic ", a comentat fostul șef al Agenției pentru securitatea cibernetică din SUA, Chris Krebs.

Alegătorii lui Trump au acuzat rețelele sociale de cenzură și încălcarea primului amendament la Constituția care protejează libertatea de exprimare.

"Miliardarii din Silicon Valley încearcă să mulțumească noua administrație a Casei Albe. Prin blocarea lui Trump în rețelele sociale, ei încearcă să-i placă lui Biden și să evite restricțiile neprofitabile pentru ei", a subliniat senatorul din Florida, republicanul Marco Rubio.

Au existat acuzații că Twitter îi datorează prosperitatea în mare parte anume lui Trump. Căci popularitatea rețelei sociale scădea. Tweet-urile scandaloase ale liderului american au adus înapoi interesul utilizatorilor și au sporit capitalizarea companiei.

Dar în opinia democraților, Twitter l-a ajutat pe Trump să cîștige alegerile din 2016.

"Fără tweet-uri, eu nu aș fi fost aici", au citat ei interviul președintelui de acum patru ani.

Europa nu înțelege. Politicienii germani, francezi și britanici au numit comportamentul rețelelor sociale un "precedent periculos".

"Atacul asupra Capitoliului este o consecință a minciunii domnului Trump. Dar, condamnînd președintele, giganții digitali nu au dreptul să ia o decizie unică de blocare", a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Chiar și Angela Merkel s-a declarat în apărarea liderului american, deși, după cum se știe, ei nu să stabilească relații bune.

"Doar organele legislative sau instanțele de judecată pot priva de libertatea de exprimare. Companiile private care gestionează rețelele sociale nu ar trebui să introduce cenzură", a declarat cancelarul Germaniei.

Politicienii și jurnaliștii ruși cred că tweeturile lui Trump sunt o "arhivă serioasă de documentație istorică și politică", motiv pentru care Twitter și Facebook nu au dreptul să le elimine.

Ramzan Kadyrov a răspuns pe canalul Telegram astfel :"Acum eu cu Trump ne asemănăm: dacă anterior el m-a blocat în rețelele sociale, acum Atotputernicul a restabilit justiția și, în cele din urmă, conturile rebelului Trump, de asemenea, au fost blocate".

Trebuie remarcat faptul că mulți s-au confruntat cu cenzura pe internet, inclusiv portalul Noi.md, deoarece de la un timp, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale de anul trecut, această rețea de socializare a început să blocheze anumite publicații pe Facebook. Majoritatea materialelor blocate sînt noutăți despre primele persoane în stat, citate și evenimente care țin de acestea. Există și blocări evident preconcepute, pe motiv că experților Facebook nu le-a plăcut formularea dintr-un comentariu sau altul. Pot fi blocate și noutăți total apolitice.

Aceste blocări au fost făcute pe motiv că publicația, chipurile, contravenea Normelor comunității cu privire la spam. Ce fel de norme - este o enigmă, dat fiind că Facebook nu oferă explicații clare. Dar rețeaua poate bloca, la propria apreciere, conturi întregi – uneori chiar și pentru grupuri în care utilizatorul este creator /administrator. Totul se face pentru «a preveni abuzul de funcții și a proteja oamenii de spam și comportament intruziv ». «Restricțiile pot fi bazate pe factori diverși, cum ar fi viteza, perioada și numărul, dar noi nu putem oferi date suplimentare cu privire la restricțiile de viteză existente », - menționează specialiștii Facebook în Rețea.

Însă utilizatorii au observat, că toate aceste reguli stricte numai funcționează în clipa în care este vizat un anumit politician. Și anume – toate publicațiile pozitive despre Maia Sandu apar fără probleme și se promovează activ în Rețea. Iar publicațiile cu un conținut negativ imediat se pomenesc blocate, spre deosebire de astfel de materiale despre alți politicieni. A confirmat-o și testul efectuat de un portal pe parcursul unei luni și mai bine. În acest scop pe Facebook au fost create mai multe pagini și grupuri, unde erau publicate date negative despre politicienii moldoveni, lideri de partide. Au fost folosite elemente și fraze identice. Cu privire la toți liderii politici, FB nu a avut obiecții. Iar în ce o privește pe Maia Sandu, mai bine de o jumătate din informația negativă despre ea a fost blocată, sau Facebook a prevenit că pagina /grupul vor fi blocate dacă asemenea publicații se vor repeta.

Facebook o promovează direct pe Maia Sandu? Sau ea are numeroși admiratori, care 24/24 urmăresc întreaga informație despre ea și la cel mai neînsemnat motiv cer ca administratorul să elimine orice negativ? Și cum se explică faptul, că în rețeaua Facebook Maia Sandu acumulează numeroase re-postări, aprecieri și vizualizări mai rapid decît toți ceilalți politicieni moldoveni?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?