Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Noul echipament pentru identificarea variantelor de mutație ale coronavirusului va fi pus în aplicare

9 dec. 2021,, 07:57   Societate
2270 0

Echipamentul pentru identificarea variantelor de mutație ale virusului covid, care se află în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, încă de la începutul lunii septembrie, va fi pus în aplicare în următoarele săptămîni.

Potrivit responsabililor, lucrurile s-au tergiversat din motiv că au fost livrate în tranșe consumabilele necesare, iar cele pentru depistarea mutațiilor virusului vor ajunge în țară abia în zilele următoare. Între timp, specialiștii ANSP sînt instruiți, pentru a putea depista noile versiuni ale virusuilui și pentru a putea raporta datele pe platformele internaționale. Echipamentul modern a fost procurat dintr-o donație a Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății.

Laboratorul virusologic al ANSP dispune de aproape trei luni de un echipament de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație ale virusului SARS-CoV-2, prin metoda de secvențiere a genomului viral. Însă punerea acestuia în aplicare va mai dura cîteva săptămîni, întrucît, în prezent, mai au loc întruniri cu experții companiei care a produs echipamentului.

Prin urmare, instruirile sînt necesare atît înainte de utilizare, cît și la efectuarea investigațiilor. Mai mult, acestea se vor repeta periodic, după necesitate. Astfel, specialiștii ANSP vor putea identifica apariția noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2, după anumite criterii, după secvențiere.

Trebuie să avem o concentrație anumită de virus care să ne permită să avem o secvențiere calitativă a virusului pentru a putea avea o cantitate cu o nitrație anumită, nu prea joasă sau mare, că atunci va fi dificil de a analiza mutațiile.


În laboratorul virusologic al ANSP vor putea fi aduse probe din toată țara.

Capacitatea acestui echipament este de 32 de probe, iar rezultatele analizelor sînt gata în decurs de 24 de ore, în comparație cu alte echipamente care oferă rezultatele în cel puțin 3, 4 zile.

Rezultatele datelor obținute în urma secvențierii vor fi integrate în sistemul național de supraveghere a cazurilor de infrectare cu noul tip de coronavirus pentru monitorizarea mutațiilor virusului pe teritoriul Republicii Moldova. Ehipamentul de laborator a fost procurat și donat ANSP prin suportul financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice oferită de Organizația Mondială a Sănătății. Valoarea acestuia este estimată la 400 de mii de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?