X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cînd va putea primi Moldova vaccinul rusesc anti-COVID-19?

24 mar. 2021,, 10:05   Societate
3405 3

Rusia este pregătită să ofere Moldovei vaccinul împotriva COVID-19, dar depinde mult de situația politică din țara noastră, precum și de declarațiile individuale din spațiul media.

Această opinie a fost exprimată de ambasadorul Moldovei în Rusia, Vladimir Golovatiuc, care a spus la ce etapa se află negocierile privind furnizarea republicii noastre a vaccinului rusesc - Sputnik V sau altul.

După cum scrie sputnik.md, potrivit lui Golovatiuc, competențele Ambasadei Republicii Moldova în această problemă nu sunt atît de larg, dar reprezentanții misiunii diplomatice moldovenești folosesc fiecare platformă pentru a atrage atenția autorităților ruse la urgența problemei furnizării vaccinului.

"Săptămîna trecută am avut o întrevedere cu deputații Dumei de Stat, am discutat o serie de probleme, inclusiv cu privire la vaccin. Dar trebuie să înțelegem reprezentanții ruși, pentru că atunci cînd erau gata să ne ofere vaccinul, în spațiul media au apărut mesaje neînțelese precum că instituțiile medicale din diferite țări nu-l vor putea folosi", a spus Golovatiuc pe unul dintre canalele TV.

El este sigur că toate astfel de declarații sînt monitorizate și înregistrate.


"În timp ce multe state solicită vaccinul, reprezentanții Republicii Moldova spun că nu îl vor folosi. Asta pentru ca cetățenii moldoveni să înțeleagă situația. Rusia este pregătită pentru acest pas, dar are nevoie de o anumită voință politică pentru a solicita", a adăugat ambasadorul.

Dacă va fi o achiziție a medicamentului sau o donație este o întrebare tehnică, crede Golovatiuc. El a spus că multe momente ar trebui rezolvate de autoritățile moldovenești. Mai exact, este vorba despre Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Diplomatul a mai spus că s-a vaccinat în vaccinul rusesc Sputnik V. După cum a explicat el, reprezentanții diferitor misiuni diplomatice s-au adresat Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu întrebarea dacă este posibil să se vaccineze.

Potrivit lui Golovatiuc, atunci acest lucru era imposibil, dar peste două săptămîni diplomații au primit o ofertă.

"Nu a existat nici o presiune și nici o obligație. A doua doză a fost pe 4 martie și nimeni nu a avut reacții adverse. Dar medicii au sunat pe fiecare și s-au interesat de starea de sănătate", a spus ambasadorul.

El a mai informat că aproximativ 95% dintre angajații misiunii miplomatice a Republicii Moldova la Moscova s-au vaccinat în prezent împotriva coronavirusului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?