Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Procuratura Generală a luat act de atacul cibernetic de la Curtea de Conturi

16 iul. 2021,, 11:21   Societate
2299 1

Pagina electronică a Curții de Conturi a fost ținta unui atac cibernetic, fiind distruse bazele de date ale site-ului, anunță instituția.

Potrivit Curții de Conturi, „distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției”, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Procuratura Generală a luat act, din presă, despre acest atac cibernetic și, după comunicarea cu responsabilii de la instituția respectivă, urmează a fi sesizată în conformitate cu legislația în vigoare.

Curtea de Conturi precizează că este pentru prima oară cînd instituția supremă de audit se confruntă cu o asemenea situație. „Investigațiile de rigoare vor identifica dacă atacul a fost organizat de hackeri arbitrar, în scopuri de șantajare sau este vorba de o comandă planificată pentru a crea impedimente în activitatea instituției supreme de audit din țară”, se spune într-un comunicat al CCRM.

Concomitent cu informațiile despre atacul cibernetic de la Curtea de Conturi, în spațiul public au apărut informații despre un atac cibernetic la Serviciul Vamal.


„Instituția neagă insinuările precum că problemele de ordin tehnic ar fi apărut în urma unui atac cibernetic. De fapt, defecțiunile au survenit în dimineața zilei de 15 iulie 2021, în jurul orei 06:00, după ce a cedat sistemul de răcire a serverelor Serviciului Vamal.

Din acest motiv, sistemele informaționale vamale au fost nefuncționale timp de o oră și jumătate, fapt ce a dus la formarea cozilor în postul vamal Leușeni”, precizează Vama.

Potrivit Serviciului Vamal, problema tehnică a fost remediată în mod rapid, iar traficul transfrontalier se desfășoară în regim normal prin toate punctele de trecere a frontierei.

Potrivit Codului Penal, accesul ilegal la informația computerizată se pedepsește cu amendă în mărime de la 850 la 1350 de unităţi convenţionale (42.500 - 67.500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare pînă la 3 ani.

Iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 de unităţi convenționale (200.000 - 350.000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?