X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Care sînt măsurile de susținere a angajatorilor și salariaților în perioada pandemiei

24 ian. 2022,, 15:41   Societate
2107 0

Angajatorii și salariații sînt susținuți de Executiv în perioada aplicării restricțiilor necesare pentru a opri răspîndirea COVID-19. Statul oferă suport financiar prin intermediul unor mecanisme care își propun să atenueze impactul economic în perioada crizei pandemice.

Amintim că, la 30 septembrie 2021, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii, ce prevede mai multe măsuri de sprijin a salariaților în perioada pandemiei de COVID-19:

Una dintre măsuri vine în susținerea angajaților cu un copil pînă la 12 ani sau un copil cu dizabilități care învață online. Unul din cei doi părinți poate beneficia, cu acordul angajatorului, de zile libere plătite, pentru a sta acasă cu copilul. Angajatorul trebuie să completeze lunar o cerere automatizată pe declaratie-electronica.fisc.md, iar Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va transfera angajaților indemnizația pentru zilele libere, egală cu 50% din salariul de bază pînă la plafonul de 150 lei pe zi, echivalentul a 4050 lei pe lună.

De asemenea, în caz de reducere a activității economice din cauza restricțiilor impuse, angajatorul poate dispune șomaj tehnic pentru salariați, prin completarea lunară a unei cereri automatizate pe declaratie-electronica.fisc.md, după care CNAS transferă angajaților indemnizația pentru șomajul tehnic, egală cu 50% din salariul de bază pînă la plafonul de 150 lei/zi sau 4.050 lei lună. În ambele cazuri, angajatorul poate suplini indemnizația din surse proprii.

Un alt mecanism de sprijin ține de regimul de activitate redusă. Acesta poate fi solicitat de angajator, cu acordul salariaților, prin depunerea cererii pe declaratie-electronica.fisc.md. Regimul este instituit prin validare de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Ulterior, angajatorul distribuie timpul de lucru în rîndul salariaților vizați și, lunar, solicită ajutorul pentru funcționarii săi, prin depunerea cererii automatizate pe declaratie-electronica.fisc.md.


Suportul financiar pentru salariații în regim de activitate redusă este transferat de către ANOFM angajatorilor, care constituie 50% din valoarea timpului nelucrat. Timpul lucrat este plătit de angajator. Conform Codului Muncii, regimul dat poate fi aplicat pentru minim 25% din salariați, iar durata timpului de muncă poate fi redusă cu cel mult 50%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?