X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum ar trebui să fie un adevărat judecător – opinia fostului președinte al CC

23 feb. 2020,, 15:15   Societate
1932 0

Pregătirea cadrelor și modificarea abordării în numirea judecătorilor ar trebui să fie unul dintre reperele reformei justiției în RM.

Acest lucru a fost declarat de către ex-președintele Curții Constituționale a Moldovei Victor Pușcaș.

- Trebuie să începem cu pregătirea cadrelor. Încă în etape de formare și intrarea în funcțiune fiecare judecător trebuie să conștientizeze integral în ce și pentru ce se implică, să înțeleagă responsabilitatea pe care își o asumă. Urmează să fie schimbat și principiul de numire a magistraților – dacă pînă acum de ținea cont doar de cunoștințele profesionale și experiență, atunci în prezent se iau în considerare astfel de factori, precum sursele de îmbogățire, calitățile personale, recenziile de la locul precedent de muncă etc., a declarat Pușcaș pentru Logos-press.

Potrivit magistratului, „judecătorul ar trebui să fie asigurat de stat în așa mod, încît să nu fie nici sărac și nici bogat”.

- El nu trebuie să-și transforme munca într-o sursă de îmbogățire, schimbîndu-și autoritatea pe statutul de servitor politic. Pe lîngă acesta, ar trebui să fie create condițiile normale pentru activitatea instanțelor de judecată – încăperi, utilaj, personal etc. Este necesar să crească rolul organelor de autoadministrare judecătorească – a Consiliului Superior al Magistraturii și, în special, a Adunării Generale a Judecătorilor.


În acest context nu pot să nu menționez că imediat după ce Parlamentul a adoptat hotărîrea privind „statul capturat”, Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat să convoace imediat Adunarea Generală a Judecătorilor și să reacționeze. Cu părere de rău, acest lucru nu a avut loc, fapt ce a servit drept un motiv al crizei în anul trecut. În general, CSM îi lipsește deschiderea și transparența în activitate, acesta nu are o reacție cuvenită la informațiile din mass-media privind hotărîrile dubioase, încălcările fragrante în activitatea judecătorilor sau îmbogățirea lor ilicită.

Acest lucru nu contribuie la întărirea autorității sistemului și sporește dubiile de „răspundere colectivă” în cadrul sistemului de justiție. În realitate nu este așa, printre judecători se regăsesc mulți profesioniști onești și de treabă. Și ar trebui să-i sprijinim, să-i promovăm și să facem tot posibilul ca anume ei să definească „fața” și autoritatea sistemului, dar nu persoanele care s-au compromis”, consideră Pușcaș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?