X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce acțiuni ale guvernanților i-ar mulțumi pe agricultori?

23 iun. 2022,, 22:00   Societate
2932 0

Decizia privind anularea interdicției de a exporta făină și grîu va fi luată la următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea, președintele comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

VLADIMIR BOLEA, președinte Comisia Agricultură și Industrie Alimentară:”Cînd vorbim despre deschiderea exportului de făină și de grîu, în prima ședință a CSE-ului se va lua decizia despre anularea interdicțiilor și această informație a fost comunicată.”

Deblocarea exportului de grîu este una dintre revendicările agricultorilor din asociația „Forța Fermierilor”. Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV.

Alexanrdu Slusari, director executiv „Forța Fermierilor”: Blocajul cu realizarea producției. Și sub aspectul interzicerii grîului, și sub aspectul acțiunilor la 3,4 băieți șmecheri, care din greu de 3 luni aduc producție mai ieftină din Ucraina, profitînd de problemele care sînt acolo, fac tranzit la bună parte la exportul acestei producții, la ei sînt supraprofituri, dar o parte din producție rămîne și la noi în Moldova, se stochează pe elevatoare și piața internă a producției agricole practic este în stagnare. Prețurile au coborît și noi tare ne temem că acum iată începe sezonul cu alte costuri, cu prețul de cost la grîu peste 5 lei și cei de la Trans-Oil o să-și bată joc de agricultori, să spună că nu au nevoie de producția lor, noi importăm din Ucraina mai ieftin, dar dacă vreți să depozităm producția voastră, cu jumătate de preț luăm.”

Alte revendicări țin de compensarea costurilor motorinei, fertilizanților și a pesticidelor, în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni. Fermierii mai solicită neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei, dar și rambursarea integrală fermierilor mici și mijlocii a accizei la motorină. Aceștia au ieșit la proteste pașnice de avertizare în mai multe raioane din țară și au spus că vor organiza manifestații de amploare, dacă nu vor fi auziți de autorități. Anterior, prim-ministrul țării a spus că îi pare rău că în spatele acestor acțiuni ar exista și o „motivație politică”. Ulterior, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari a calificat această declarație drept o ofensă adusă agricultorilor.


Vladimir Bolea, președinte Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: Nimeni nu-i consideră pe ei oponenți, dușmani sau jucători politici. Noi vorbim despre niște oameni care în realitate se confruntă cu niște situații extrem de complicate din punct de vedere economic, ca și toți membrii societății noastre și de asta noi ne-am axat pe cei micro, mici și medii, care în realitate au fost, de fiecare dată, datorită marilor monopoliști, care au ținut piața noastră și care au dictat prețurile de achiziții și care de fiecare dată i-au ținut la supapă, eu așa spuneam.”

În ceea ce privește soluționarea problemei cu acciza la motorină, ar fi nevoie de 70 de milioane de lei în plus, spune Alexandru Slusari. Potrivit deputatului Vladimir Bolea, Guvernul a ajuns la ideea a 150 de mii de lei, ceea ce înseamnă 41 de tone de motorină pentru fiecare agricultor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?