X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum a fost creat drapelul Moldovei sovietice

21 iul. 2021,, 10:45   Societate
5267 3

După cum știți, inițial în toate regiunile Uniunii Sovietice se foloseau drapele care aproape că nu se deosebeau vizual. Și primul drapel al RSS Moldovenească, adoptat în 1941, nu a fost o excepție. Pe pînza roșie, în partea stîngă sus, pur și simplu era amplasată o stea cu cinci vîrfuri, un ciocan și o seceră și abrevierea denumirii republicii.

Abia la sfîrșitul anilor 1940 - începutul anilor 1950 a început reforma steagurilor republicilor unionale. Atunci a apărut rezoluția Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, în care republicilor uniunii li s-a recomandat adoptarea unor noi steaguri de stat. În același timp, au fost numite elementele de bază care erau obligatorii pentru toată lumea: un fundal roșu dominant, o steau cu cinci vîrfuri, o seceră și un ciocan. În rest, se permitea folosirea altor culori și a unor simboluri suplimentare pentru a reflecta caracteristicile naționale ale republicilor.

Deoarece una dintre cele mai importante ramuri ale agriculturii republicii era viticultura, unii autori au propus pur și simplu reprezentarea pe steag a unei frunze verzi de struguri sau a unei compoziții din frunze de struguri.

Uneori, frunza de struguri apărea în combinație cu un motiv zimțat din ornamentul tradițional. Aceste modele de drapel sînt prezentate în desenele cu numerele 1, 2, 3, 4, 5.


Alte idei s-au bazat doar pe ornamentul național moldovenesc. De exemplu, în variantele numerotate 6, 7, vedem diferite motive ale ornamentului de panglică. Desenul sub forma unei benzi zig-zag rupte este o formă foarte răspîndită pe covorul moldovenesc. Anume acest ornament, care are în arta moldovenească tradiții vechi și puternice, au încercat să-l adauge pe drapelului republicii.

De asemenea, personalul Bazei de cercetare moldovenească a Academiei de Științe a URSS a propus folosirea pe noul drapel de stat a culorii roșii, verzi și galbene, ca fiind cele mai caracteristice, în opinia lor, pentru RSS Moldovenească.

Vedem aceste opțiuni sub numerele 8, 9, 10. Ele diferă numai după motivele ornamentului național: în primul caz, acestea sînt motivele ornamentului de panglică, menționat mai sus, în timp ce în altele există semne semnificative care ne dau motiv să-l interpretăm drept o ghirlanda de viță de vie și struguri.

Numeroasele exemple ale prezenței acestui motiv de ghirlande pe covoarele vechi indică tipicitatea sa pentru ornamentele moldovenești.

Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să ajungă la un numitor comun asupra ornamentului care este cu adevărat moldovenesc... Ei și-au oprit alegerea la pînza roșie cu o bandă verde, care cel mai probabil simboliza viile și pădurile, adică bogăția vegetală a țării. Această versiune a drapelului republicii a fost aprobată prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM din 31 ianuarie 1952.

Surse: Silviu Andrieș-Tabac "Simbolurile naționale ale Republicii Moldova", 2011

Goberman David Noevich "Covoarele Moldovei", 1960

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?